Usuari:Mcapdevila/Bivac

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Fent bivac a la neu a Benediktenwand.
Fent bivac al Yosemite National Park.

Tradicionalment, s'entenia per bivac, una acampada militar feta amb un refugi improvisat, en general sense sostre ni protecció contra el foc enemic o com un lloc on es pot construir un campament. Però avui dia s'usa a nivell més general per descriure una varietat de campaments improvisats com els utilitzats en scouting o alpinisme

En aquest últim cas, es refereix a la pràctica de dormir durant un ascens en escalada, on qualsevol error de càlcul, una tempesta, un accident o el plaer de dormir en l'ascensió poden portar a fer bivac, però qualsevol muntanyenc en emprendre un ascens ha d'estar preparat i equipat per a aquestes contingències.

El sac i l'estoreta aïllant són les peces fonamentals de l'equip de bivac. El sac de bivac és un sac impermeable que pot usar-se sol o sobre l'estoreta aïllant, la seva funció és impedir que el cos es mulli i aïllar-lo del vent. L'estoreta aïllant és una planxa de goma utilitzada per aïllar de la humitat i el fred de la nit.

Hi ha diverses tècniques per fer bivac que varien depenent del clima i de la situació geogràfica, en general hi ha una gran quota d'improvisació en la construcció d'un campament d'urgència amb elements de la natura, ja sigui cavant un pou a la neu, utilitzant troncs, roques o qualsevol element disponible per fer la nit més confortable. Generalment es recomana a part del sac i l'estoreta portar roba seca de recanvi.


Vegeu també[modifica]

Nota[modifica]