Usuari:Mcapdevila/Clau dinamomètrica

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Clau dinamomètrica.

La clau dinamomètrica o torsiomètrica és una eina manual que s'utilitza per estrènyer els cargols que per les seves condicions de treball han de portar un parell de serratge molt exacte.

  • Hi ha cargols que si van poc estrets es van a afluixar causant una avaria en la màquina que els incorpora, i si van molt estrets es poden escapçar i trencar-se els cargols per excés de tensió.
  • Per a aquests casos d'estrenyiment de precisió s'utilitzen les claus dinamomètriques.
  • Una clau dinamomètrica consisteixen en una clau fixa de got que pot ser intercanviable amb altres claus de got d'altres dimensions, a la qual s'acobla un braç que incorpora un mecanisme en el qual es regula el parell de serratge, de manera que si es intenta estrènyer més, salta el mecanisme que ho impedeix. Mai s'ha de reapretar a mà un cargol que abans hagi estat ajustat al parell adequat ni utilitzar una clau dinamomètrica per afluixar cargols
  • Les pistoles pneumàtiques d'estrenyi no són claus dinamomètriques encara que ho semblen, perquè poden desajustar amb facilitat.

Tipus[modifica]

Clau dinamomètrica digital.
Clau dinamomètrica de salt.
Clau dinamomètrica de rellotge.
Accessoris per a clau dinamomètrica de salt (clau de got).
  • Clau dinamomètrica digital Conté al seu interior un circuit electrònic i una pantalla en què es mostren els valors mesurats, entre altres funcions, avisa mitjançant un so i per vibracio, quan s'arriba al parell de serratge ajustat prèviament. Pot mesurar en diverses unitats diferents, sistema anglosaxó, o SI.
  • Clau dinamomètrica de rellotge Consta d'una esfera de rellotge en la qual es mostra mitjançant una agulla mòbil el valor del parell de serratge mesurat.
  • Clau dinamomètrica de salt Conté un sistema mecànic regulable a través d'un nònius, que allibera la tensió de la clau quan s'arriba al parell de serratge preajustats. S'usa per aplicar un parell de serratge determinat de forma repetitiva. Per elenplo: en les cadenes de muntatge, o en peces unides amb molts cargols iguals.

Bibliografia[modifica]

  • escola industrial superior. procediments de mecanitzat. madrid: editorial paraninfo, 2008. ISBN 84-9732-428-5. 

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mcapdevila/Clau dinamomètrica