Vés al contingut

Usuari:Mcapdevila/Dia Internacional de l'Home

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentDia Internacional de l'Home
Imatge
Símbol del Dia Internacional de l'Home.
Dia de la setmana19 de novembre
ÀmbitTot el món
Acció1ª vegada a Trinitat i Tobago, 19 de novembre de 1999

El Dia Internacional de l'Home (DIH) se celebra el 19 de novembre. [1] Va ser inaugurat el 1999 a Trinitat i Tobago, després es va estendre a Austràlia, [2] Espanya, Estats Units, Canadà, Mèxic, Rússia, Jamaica, Hongria, Índia, Itàlia, Nova Zelanda, Brasil, Moldàvia, Haití, Portugal, Singapur, Malta, Sud-àfrica, Ghana, Costa Rica, Hongria, Irlanda, Perú, Xina, Vietnam, Pakistan, Guatemala, Dinamarca, Suècia, Noruega, Guyana, Holanda, Geòrgia, Argentina, Alemanya, Àustria, Anglaterra, Escòcia, Uruguai, Bolívia, Xile, Equador, Colòmbia i Paraguai. Ingeborg Breines, directora de Women and Culture of Peace Programme (UNESCO) va afirmar "aquesta és una excel·lent idea i donarà una mica de balanç entre gèneres". [3]

Els seus objectius són, com ho estableix el comitè organitzador, abordar temes de salut de homes joves i adults, ressaltar el rol positiu i les contribucions que els homes fan diàriament tant a la seva comunitat com a la societat, promoure la igualtat de gènere i celebrar la masculinitat.

Amb tot, el nivell de reconeixement d'aquest dia és molt menor al de l'anàleg Dia de la Dona, que té caràcter oficial en molts països.

Objectius del Dia Internacional de l'Home[modifica]

El novembre de 2009, el Dr Teelucksingh i altres membres del Comitè de Coordinació DIH formalment ratificar els principals objectius del Dia Internacional de l'Home amb la idea de protegir els seus valors centrals i oferir un punt de referència fiable per als futurs celebrants.

Els «6 pilars» del Dia Internacional de l'Home són: [4]

  1. Promoure models masculins positius: homes de la vida quotidiana, que viuen vides decents i honestes.
  2. Celebrar les contribucions positives dels homes a la societat, comunitat, família, matrimoni, cura de nens i el medi ambient.
  3. Centrar-se en la salut i el benestar social, emocional, físic i espiritual dels homes.
  4. Posar en relleu la discriminació contra els homes, en les àrees de serveis socials, les actituds i expectatives socials, i la llei.
  5. Millorar les relacions de gènere i promoure la igualtat de gènere.
  6. Crear un món més segur i millor, on la gent pot estar segura i créixer per assolir el seu ple potencial.

Movember[modifica]

La celebració del Dia Internacional de l'Home al novembre s'entrellaça amb el 'Movember', [5] un esdeveniment mundial que es desenvolupa durant el mes de novembre, en què els homes deixen créixer les seves bigoti s. Aquest esdeveniment busca conscienciar sobre temes de salut dels homes (un dels punts centrals del DIH) com el càncer de pròstata, de testicle i la depressió en l'home, i per això recapta fons.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]