Usuari:Mcapdevila/Diagrama d'equilibri

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Els diagrames d'equilibri són gràfiques que representen les fases i estat en què poden estar diferents concentracions de materials que forma un aliatge a diferents temperatures. Aquestes temperatures van des de la temperatura per sobre de la qual un material està en fase líquida fins a la temperatura ambient i en què generalment els materials estan en estat sòlid. Existeixen diferents diagrames d'equilibri segons els materials siguin totalment solubles en estat sòlid i líquid o siguin miscibles a que siguin insolubles. També poden donar-se casos particulars. Un dels diagrames d'equilibri més clàssic és el dels acers que té particularitats i on afecta clarament la concentració i les diferents cristal·litzacions que pot donar-se en el ferro estant en estat sòlid i a diferents temperatures.

Dos metalls (A, B) a temperatures superiors a punts de fusió (TA, TB) es troben en estat líquid es pot dissoldre i conformar així una fase única líquida. Això vol dir que no podem establir diferències de comportament o observació entre les diferents parts del líquid i que els metalls en les proporcions barrejades tenen la propietat de miscibilitat. Si la barreja líquida, XA? XB, la sotmetem a un procés de solidificació, mitjançant refredament, arribem a obtenir el producte que s'anomena aliatge dels metalls A i B.

És conegut que els aliatges milloren les característiques dels metalls purs. Realment hauria de dir que introdueixen variables que diferencien el comportament dels metalls purs que les componen, perquè en algunes circumstàncies poden perjudicar les seves propietats. Òbviament, conformar un aliatge és un dels mitjans més primitius que l'enginyeria ha disposat per actuar sobre les propietats dels metalls purs, fins i tot històricament l'aliatge és predecessora com ho justifica el bronze, Edat del bronze.

La realització de diagrames d'equilibri podem veure gràfica i animadament en la presentació flaix d'Antonio Bueno.

Vegeu també[modifica]