Vés al contingut

Usuari:Mcapdevila/Dimmer

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Un regulador dual fabricat per Colortran
Un altre regulador fabricat per ETC

Els dimmer serveixen per a regular l'energia en una o diverses llums, per tal de variar la intensitat de la llum que emeten (sempre que les propietats del llum ho permetin).

Actualment els circuits més empleats inclouen la funció d'encès al "pas per zero" de la tensió. La disminució del valor eficaç en la bombeta s'aconsegueix retallant el senyal en el moment de pujada al punt que es triï (si tallem el senyal quan l'ona arriba a 60 V pe s'encendrà molt poc, mentre que si la tallem en arribar a 200 V s'encendrà gairebé al màxim).

Hi ha sistemes més complexos capaços de regular el flux d'il·luminació per a altres tipus de lluminàries (fluorescents, de baix consum, etc.) Però són més complicats.

Alguns dimmer poden ser controlats remotament a través de controladors i protocols especials. En el cas de la il·luminació per escenaris un dels protocols més utilitzats és DMX (Digital Multiplex), que és un protocol de comunicacions utilitzat per controlar la il·luminació d'escenaris, o DMX512, el qual permet que la intensitat de les llums convencionals pugui ser sincronitzada amb els llums d'efectes especials, màquines de fum, etc.

Enllaços externs[modifica]

Nota[modifica]