Vés al contingut

Usuari:Mcapdevila/Modulació per amplitud d'impulsos

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Principi de la modulació per amplitud de impulsos (PAM), (​​1) Senyal original, (2) Senyal-PAM, (a) Amplitud del senyal, (b)Temps

La modulació per amplitud de impulsos o PAM (en anglès Pulse-amplitude modulation) és la més senzilla de les modulacions digitals. Consisteix a canviar l'amplitud d'un senyal, de freqüència fixa, en funció del símbol a transmetre. Això es pot aconseguir amb un amplificador de guany variable o seleccionant el senyal d'un banc d'oscil·ladors.

Aquestes amplituds poden ser reals o complexes. Si representem les amplituds en el pla complex tenim el que s'anomenen constel·lacions de senyal (incloure dibuix). En funció del nombre de símbols o amplituds possibles es diu a la modulació N-PAM. Així podem tenir 2PAM, 4PAM, 260PAM. De la correcta elecció dels punts de la constel·lació (amplituds) depèn la immunitat al soroll (distància entre punts) o l'energia per bit (distància a l'origen).

Exemples[modifica]

Exemple 1 Constel·lació de dos símbols asimètrica. El nostre senyal modulat serà , on és l'amplitud que depèn del senyal modulador . Si prenem amplitud nul per als bits 0 i amplitud A (real pura) per els bits 1, veiem la constel lació no està centrada en l'origen.

La distància entre símbols serà A, que ens protegeix enfront de soroll. L'energia mitjana per bit serà

Exemple 2 Constel • lació de dos símbols simètrica. Aquesta vegada assignarem amplituds i respectivament.

La distància entre símbols és de nou A. No hem perdut immunitat contra el soroll.

L'energia mitjana per bit serà

Necessitem la meitat d'energia per enviar el mateix senyal, amb la mateixa qualitat o immunitat enfront de soroll. O el que és el mateix, necessitem 3 dB menys de potència per enviar un senyal amb una relació senyal-soroll (SNR) constant, o bé podem invertir aquests 3dB en millorar la SNR.

Vegeu també[modifica]