Usuari:Mcapdevila/Parell de serratge

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Claus de parell per connectors de microones.
Clau de parell electrònica.

El parell de serratge és el parell de força amb què s'ha de prémer un cargol o una femella. S'expressa en diverses unitats i per aplicar-lo s'usen claus dinamomètriques o pistoles cargoladores que poden regular el parell de serratge màxim que es val aplicar.

El parell de serratge crea la tensió en el cargol que provoca la subjecció de les peces. Aquesta tensió depèn de la mètrica del cargol i de la seva duresa, de manera que el parell de serratge també depèn d'aquests factors. Altres variables que també influeixen sobre el parell són: el material de les volanderes, els lubricants i altres factors que faciliten el lliscament de la rosca, de manera que el mateix parell de serratge genera tensions diferents en el cargol.

Parell de serratge humit i parell de serratge sec[modifica]

El parell de serratge humit està associat amb un lubricant donat (típicament greix). Ha de ser determinat empíricament (fent proves de tensió sobre el cargol). Sota cap motiu s'ha de canviar el lubricant, ja que es modificaria el coeficient de fricció alterant l'esforç axial en el cargol.

El parell aplicat en els cargols amb lubricant està determinat per les caracteríaticas del material i la duresa del cargol i la rosca involucrats.

Típicament els parells de serratge humit ( o lubricat ) són molt menors que els parells de serratge sec.

Aplicació del parell[modifica]

El parell de serratge s'ha d'aplicar amb una clau de parell , girant la femella fins que la clau "salta", és a dir, deixa de treballar. En cap cas s'ha de fer de forma intermitent, "a cops", per raó de la diferència entre els fregaments estàtic i dinàmic. Pel mateix motiu, per comprovar el parell d'una femella ja ajustada, s'ha de marcar la seva posició, amb un llapis, per exemple, i afluixar aquesta rosca, per tornar a estrènyer amb la clau de parell. Les marques de llapis han de coincidir.

Vegeu també[modifica]

Nota[modifica]