Vés al contingut

Usuari:Mcapdevila/Radiografia computada

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Escàner Fujifilm FLA7000 - Descripció del procés de lectura d'una Placa fotoestimulable[1] (ERLM) mitjançant un feix làser desviat per un mirall giratori poligonal. Els fotons de la luminescència són canalitzats a través d'una guia de llum cap al tub fotomultiplicador (PM).
Scanner-CeReO utilitzat per explorar un placa fotoestimulable

La radiografia computada , també coneguda per CR (especialment en els països de parla anglesa), és un tipus de procediment dins de l'entorn de la radiologia digital.

El principi de funcionament de la CR consisteix en enregistrar una placa fotoestimulable (o placa de suport de fòsfor generalment continguda en un casset) amb la imatge dels raig X i llavors és sotmesa a un raig làser en un dispositiu dedicat per tal escanejar el casset i passar la imatge a format digital. Un cop acabat, la placa de fòsfor és sotmesa a una llum blanca per tal d'esborrar la imatge memoritzada i es pot reutilitzar immediatament. El procediment dura aproximadament de 1 a 2 minuts.

Format casset[modifica]

En el context de la radiologia digital, aquesta topologia té l'avantatge de ser immediatament extrapolable als sistemes convencionals de raigs X en el sentit que el casset CR es comercialitza en les mateixes dimensions mecàniques que el casset de pel·lícula tradicional i el seu ús permet conservar la font de raigs X i la totalitat de l'equipament de radiologia existent. En comparació amb el sistema DR, el preu és molt més atractiu, però la qualitat de la imatge generalment és millor per als sistemes de DR, que apart tenen l'avantatge de proporcionar una imatge amb un temps d'espera d'aproximadament 10 segons i no requereixen cap manipulació .

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Guokui Liu; Bernard Jacquier. Spectroscopic Properties of Rare Earths in Optical Materials. Springer, 1 August 2005, p. 514–. ISBN 978-3-540-23886-7 [Consulta: 1r octubre 2012]. 

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]