Usuari:Mcapdevila/Separació vertical reduïda mínima

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La Separació vertical reduïda mínima (RVSM "Reduced Vertical Separation Mínima") és un terme usat en aviació per denominar la separació vertical requerida entre dues aeronaus de 1000 peus (300 metres) entre nivells de vol FL290 i FL410 (entre 29.000 i 41.000 peus). Això permet un major ús d'un determinat espai aeri (espai aeri RVSM).

Introducció[modifica]

Fa tan sols uns anys, era impensable fer servir una separació vertical entre aeronaus de 1000 peus. La poca fiabilitat dels instruments de vol (aviònica) no permetia un vol segur en aquestes altures.

Gràcies a l'avanç de les tecnologies en els sistemes de computerització de dades de l'aire (ADC "Air data computer ") i en sistemes automàtics de control, va poder fer-se un pas enorme en la separació d'aeronaus. Aquest avenç, va ser una molt poderosa eina per a la gestió del trànsit aeri (ATM "Air Traffic Management") ja que permetia fins a duplicar la capacitat d'una regió determinada de l'espai aeri, sense comprometre la seguretat de les aeronaus.

Especificacions mínimes de Navegació[modifica]

Per poder volar en un espai aeri RVSM, es requereixen uns mínims indispensables que han de complir aquella aeronau. Entre elles destaquen:

  • Dos sistemes independents de mesura d'altitud
  • Un transponedor de radar secundari
  • Un sistema d'alerta d'altitud
  • Un sistema automàtic de control d'altitud (pilot automàtic)
  • Un TCAS de nova generació

Com podem veure cap sistema d'aquests és nou, els avions ja ho tenien, la diferència rau en l'exactitud de la informació, els nous equips són més exactes o amb menys marge d'error.

També és important tenir en compte que hi ha requeriments estructurals en l'aeronau, per exemple, hi ha una àrea estructural establida i marcada, per cada fabricant, on els danys en l'estructura o pell del fuselatge són més estrictes, danys com arrugues, bonys i la instal lació de rebladures és més estricta (ha de ser perfecta). Les preses de pressió estàtica requereixen d'una inspecció rigorosa.

Així doncs, per determinar si una aeronau està preparada per volar en espais RVSM es requereix una certificació d'aeronavegabilitat. A Espanya, aquest procés el porta a terme la DGAC (Direcció General d'Aviació Civil) juntament amb AENA (Aeroports Espanyols i Navegació Aèria).

Enllaços externs[modifica]