Vés al contingut

Usuari:Mcapdevila/Sistema d'alerta de trànsit i evitament de col·lisió

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Un TCAS o Sistema d'alerta de trànsit i evitament de col·lisió (sigles en anglès de Traffic alert and Collision Avoidance System ), és un sistema embarcat que preveu possibles col·lisions entre diferents aeronaus i funciona independentment als serveis de trànsit aeri. Aquest dispositiu va ser dissenyat als Estats Units en la dècada dels '80, sorgint de les investigacions des dels anys '50 per evitar col lisions entre aeronaus mitjanes. Es basa en l'estàndard d'OACI anomenat ACAS (Airborne Collision Avoidance System).

TCAS bàsic[modifica]

El sistema de transponedor embarcat en l'aeronau interroga les aeronaus properes a ella en la freqüència 1030 MHz Les altres aeronaus posteriorment responen a 1090 MHz a aquesta aeronau. Aquests cicles es repeteixen diverses vegades per segon. Pel que fa al rang freqüencial, cal assenyalar que usa la mateixa informació que en les comunicacions amb els radars de vigilància secundària (SSR). Així doncs, transferint dades de distància, rumb i altitud entre aeronaus, aconseguim una representació en 3 dimensions de l'espai aeri proper a l'aeronau.

El dispositiu es compon de 3 elements bàsics:

  • Computador: Centralitza, calcula i gestiona les funcions de vigilància, rastreig, detecció, maniobres evasives i generació d'avisos entre altres.
  • Antenes: Disposa de dues antenes, independents a l'antena del transponedor, situades una a la part superior i una altra a la part inferior de l'aeronau.
  • Panell de control: Interface entre el pilot i el sistema. Consta d'una pantalla on hi ha els tràfics detectats (en avions moderns aquest dispositiu està integrat a la pantalla de navegació coneguda com glass cockpit . A més consta de botons per seleccionar diferents modes de funcionament, variar el rang i diferents opcions de mostrar la informació.

A més cal destacar que aquest sistema també va connectat al altímetre, al radioaltímetre i si està disponible amb el Mode-S.

Modes de funcionament[modifica]

Hi ha 3 maneres avui en dia:

  • STBY: Respon al standby en anglès i simplement el sistema no està actiu.
  • TA (Traffic Advisory): Anuncia la proximitat d'un trànsit a la zona d'alerta però no suggereix cap resolució.
  • TA/A (Traffic Advisory/Resolution Advisory): En aquesta manera, no només anuncia un possible intrús a la zona d'alerta sinó que a més proposa una solució/correcció immediata en la seva trajectòria. D'altra banda, l'altra aeronau implicada rebrà un anunci similar però amb una resolució diferent a la primera.

Situació actual del TCAS[modifica]

Segons l'ACAS, hi ha tres tipus possibles de sistemes anti col·lisions:

  • ACAS I: Només proporciona alerta de trànsit (TA). El sistema corresponent a aquest tipus és el TCAS I.
  • ACAS II: Proporciona alerta de trànsit (TA) i resolució de conflictes (RA) només en el pla vertical. El seu sistema corresponent seria el TCAS II.
  • ACAS III: Proporciona alerta de trànsit (TA) i resolució de conflictes (RA) en el pla vertical com horitzontal. Aquest sistema encara no ha estat implementat en TCAS.

Per tant, el TCAS és encara una eina a desenvolupar ja que està limitat a resolucions verticals. Per a un sistema de generació ACAS III, la resolució no només constaria d'un "puja" o "Baixi" , sinó que podria integrar solucions com "Vire a la dreta" més de les ja implementades. A més, la resolució ha d'anar seguida d'una maniobra en cada aeronau. Per tant, la decisió a seguir aquesta resolució no només depèn d'una tripulació, sinó de dos. Actualment, en molts països és com a norma actuar davant d'una resolució de TCAS, per sobre del control de trànsit aeri.

Futur del sistema al costat del ADS[modifica]

El sistema de vigilància automàtica dependent ADS (Automatic Dependent Surveillance) consisteix en un mètode de vigilància aèria on l'aeronau genera les seves pròpies dades referents a posició, velocitat, altitud, maniobres, etc. i els envia als serveis de trànsit aeri. A partir d'aquest sistema, el TCAS es podria beneficiar molt de tota aquesta informació, complementant així les poques referències externes que té ara mateix el TCAS i augmentant les seves prestacions. Així doncs, ajudaria a una navegació més segura i més eficient.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]