Vés al contingut

Usuari:Mcapdevila/Trama de xarxa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Dins l'entorn de xarxes una trama és una unitat d'enviament de dades. Ve a ser l'equivalent de paquets de dades o paquet de xarxa, al nivell d'enllaç de dades del model OSI.

Normalment una trama constarà de capçalera, dades i cua. A la cua sol estar algun revisió d'errors. A la capçalera hi haurà camps de control de protocol. La part de dades és la que vulgui transmetre al nivell de comunicació superior, típicament el nivell de xarxa.

Per delimitar una trama es poden emprar quatre mètodes, el tracker :

  1. Per comptatge de caràcters : al principi de la trama es posa el nombre de bytes que representa el principi i fi de les trames. Habitualment s'empren STX ( Start of Transmission : ASCII #2) per començar i ETX ( End of Transmission : ASCII #3) per acabar. Si es volen transmetre dades arbitraris es recorre a seqüències d'escapament per distingir les dades dels caràcters de control.
  2. Per seqüències de bits : en comunicacions orientades a bit, es pot emprar una seqüència de bits per indicar el principi i fi d'una trama. Se sol emprar el "guió", 01111110, en transmissió sempre que apareguin cinc uns seguits s'emplena amb un zero, en recepció sempre que després de cinc uns aparegui un zero s'elimina.
  3. Per violació del nivell físic : es tracta d'introduir un senyal, o nivell de senyal, que no es correspongui ni amb un "1" ni amb un "0". Per exemple si la codificació física és bipolar es pot usar el nivell de 0 volts, o en Codificació Manchester es pot tenir el senyal a nivell alt o baix durant tot el temps de bit (evitant la transició de nivells característica d'aquest sistema).
  4. L'estàndard de facto va evolucionar cap a diversos estàndards oficials, com són:
    1. FR Fòrum (Associació de Fabricants) : Cisco, DEC, Stratacom i Nortel.
    2. ANSI : font de normatives Frame-Relay.
    3. ITU-T : també disposa de normativa tècnica de la tecnologia Frame-Relay.

Nota[modifica]