Usuari:Medol/Church of Saint George, Lalibela

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

L'Església de Sant Jordi (Bete Giyorgis en amharic) és una de les onze esglésies monolítiques tallades per roques a Lalibela, una ciutat de la regió Amhara d'Etiòpia. Anomenat originalment Roha (Warwar), l'indret històric i religiós va ser nomenat Lalibela després del rei Gebre Mesqel Lalibela de la dinastia Zagwe, que va encarregar la seva construcció. És considerat un sant per l' Església Ortodoxa Etiòpia de Tewahedo .

Història[modifica]

Bete Giyorgis (Església de Sant Jordi) des de dalt, una de les esglésies tallades en roca de Lalibela

L'església de Sant Jordi es va tallar en un tipus de toba volcànica. Aquest és l'únic material arquitectònic utilitzat en l’estructura. Ha estat datat a finals del segle XII o principis del segle XIII, i es creu que va ser construït durant el regnat del rei Gebre Mesqel Lalibela, de la darrera dinastia de Zagwe. [1] És la més coneguda, va ser una de les darreres de les onze esglésies de la zona de Lalibela en ser construïda i ha estat anomenat "la vuitena meravella del món ". [2] Lalibela, rei d'Etiòpia, va intentar recrear Jerusalem i va estructurar el paisatge i els llocs religiosos de les esglésies per aconseguir-ho. “Les esglésies de Lalibela estan agrupades en dos grups principals, un representant la Jerusalem terrenal i l'altre que representa la Jerusalem celestial. Enmig hi ha una rasa que representa el riu Jordà". Les dimensions de la rasa són de 25 metres per 25 metres per 30 metres, [3] i hi ha una petita pica de baptisme fora de l'església, que es troba en una rasa artificial.

Segons la història cultural etíop, Bete Giyorgis va ser construït després que el rei Gebre Mesqel Lalibela de la dinastia Zagwe tingués una visió en la qual se li va ordenar construir l'església; Sant Jordi [4] [5] i Déu [2] han estat anomenats com aquells que li van donar les instruccions.

Lalibela és un lloc de peregrinació per a membres de l' Església Ortodoxa Etiòpia de Tewahedo ; l'església en si mateixa forma part del conjunt de Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO anomenat "Esglésies de roca-tallada de Lalibela". [6]

Referències[modifica]

  1. Moriarty, Colm. «St. George's Church, Ethiopia». Irish Archaeology. [Consulta: 29 maig 2015].
  2. 2,0 2,1 «Lalibela:The Eighth Wonder of the World». Tzu Chi Foundation. [Consulta: 10 novembre 2006].
  3. «Rock-Hewn Churches of Lalibela». Sacred Destinations. [Consulta: 10 novembre 2006].
  4. «The recording of Bet Giorgis». GIS Development. [Consulta: 10 novembre 2006].
  5. «Ethiopia». L.B. Associates (Pvt) Limited. [Consulta: 10 novembre 2006].
  6. «Rock-Hewn Churches, Lalibela». United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization. [Consulta: 10 novembre 2006].

[[Categoria:Pàgines amb traduccions sense revisar]]