Usuari:Meeritxell6

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

COMUNITATS D'APRENENTATGE: PROJECTE EDUCATIU

  1. Introducció

Les comunitats d’aprenentatge (CA) són un projecte que pretén educar enfront la diversitat donant, resposta a les necessitats i als diferents reptes plantejats per l’educació basant-se en la igualtat, i la participació activa tant dels professors, de les famílies com dels alumnes. Aquestes comunitats esdevenen un canvi positiu en els diferents centres educatius, ja que busca l'èxit escolar i pretén la transformació social i educativa (Ortega i Puigdellívol, 2004).

Vygotsky(1979) afirma: “L'aprenentatge activa una sèrie de processos interns de desenvolupament que són capaços d'operar només quan el nen està interactuant amb persones del seu entorn i en cooperació amb els seus companys” (p. 89).

Per això, les Comunitats d'Aprenentatge impliquen a totes les persones que de forma directa o indirecta influeixen en l'aprenentatge i el desenvolupament de les i els estudiants, incloent a professorat, familiars, amics i amigues, veïns i veïnes del barri, membres d'associacions i organitzacions veïnals i locals, persones voluntàries, etc (Ortega i Puigdellívol, 2004).  

Aquesta implicació de tota la comunitat a l'educació escolar, inclosa la participació a les aules, recupera el sentit original del concepte de Zona de Desenvolupament Proper de Vygotsky (1979), que no limita la guia adulta que és necessària per aprendre, a la guia oferta per persones expertes.

Tanmateix, a nivell europeu, les comunitats d’aprenentatge s’han inclòs com a part del projecte INCLUD-ED, ja que propicien la millora de la inclusió social, redueix la marginació i les desigualtats (Tellado i Sava, 2010).