Usuari:Merirene

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure


El FADfest[modifica]

El FADfest és una festival anual que organitza el FAD (Foment de les Arts i el Disseny) entre Juny i Juliol, a Barcelona (Catalunya), que des de 2011 s'han celebrat un total de tres edicions. Celebra l'excel·lència creativa del disseny en tots els seus àmbits, reconeix el treball dels professionals i empreses i apropa el disseny a la societat. Aquest festival destaca per la seva transversalitat, ja que permet descobrir les millors propostes de l'any en arquitectura, interiorisme, disseny gràfic i comunicació visual, disseny industrial, moda i artesania. 

El Fadfest suposa un punt de trobada entre dissenyadors de renom i empreses, com aquells que els hi apassiona el disseny. Aquest últim grup pot descobrir totes les  vertents del disseny mitjançant el seu programa d'activitats, basat en projeccions, debats, conferències, cicles de cinema i exposicions. El FadFest conclou el festival amb el premi al millor disseny de l'any i altres premisFad a les diferents disciplines, on totes s’agrupen en una única mostea al FadExpo.

Any rere any, el festival ha anat incrementant l'assistència de públic com la repercussió en els principals mitjans de premsa i comunicació. En la primera edició (2011) va concloure amb una assistència de més de 5.000 persones, mentre que l'edició de 2012, va arribar a una assistència de 20.400 persones. L'ultima edició (2013), celebrada per primer any en el DHub de Barcelona, va concloure amb una assistència de 58.000 persones, justificant així el seu éxit.

El FAD[modifica]

El Foment de les Arts i el Disseny (FAD) és una associació privada sense ànim de lucre que promou el disseny i l'arquitectura en les esferes econòmiques, culturals i social del país. Fundat en 1903, el FAD s'ha convertit en un referent en els àmbits del disseny i l'arquitectura a Catalunya i Espanya, gràcies a una tasca constant de promoció de les indústries creatives, així com de suport als professionals i empreses del sector, a través de premis a l'excel·lència, conferències, exposicions, publicacions i esdeveniments. En aquest sentit, el FAD exerceix un paper de lideratge en la dinamització del disseny com a catalitzador de la innovació.

El FAD s'articula a través de diverses associacions que representen les diferents disciplines del disseny:

  • ADI-FAD, Associació de disseny industrial
  • ADG-FAD, Associació de Directors d'art i Dissenyadors Gràfics. Dintre d'aquest sector, trobem també el ADC*E (Art Directors Club of Europe).
  • ARQUIN-FAD, Associació interdisciplinaria del Disseny de l'Espai
  • A-FAD, Associació d'Artistes i Artesans
  • MODA-FAD, Associació d'Imatge i Moda

Creació del FADFest[modifica]

El FADfest, neix per la voluntat de la Junta Directiva del FAD (Formada per la Junta Gestora del FAD i els Presidents de totes les associacions del FAD) de crear un esdeveniment anual de referència al nostre país de reconeixement a l'excel·lencia, reflexió i generació de contingut al voltant del disseny. El nucli central de la proposta eren el Premis que lliuren el FAD i les seves associacions, en molts casos els més importants, longeus i reconeguts del país en les respectives disciplines. Abans del FADfest aquests premis s'entregaven de forma dispersa al llarg de l'any. Amb el FADfest es feia per tant, una aposta estratègica de concentrar en 15 díes els actes de lliurament de tots els premis, la qual cosa permetia construïr un festival sobre un nucli dur important. Aquest nucli dur format per les entregues dels premis es complementa amb la organització d'una exposició que no existia fins al moment que agrupa les obres finalistes de tots aquests premis. Això ens permet visualitzar la línia base que venim acunyant des de la primera edició: "The best design of the year". 

A més de l'entrega dels premis, l'organització va apostar en la creació de dues activitats més per completar la programació del FADfest:

  • Activitats d'interès comú per a totes les disciplines al voltant de temes estratègics i de futur pel disseny. En aquest sentit, s'han creat dues activitats que es venen organitzant cada any: congrés Open Design/Shared Creativity i Jornada Rock Paper Pixel de comunicació sobre disseny.
  • Activitats de caràcter disciplinar: conferències i debats a càrrec de reconeguts professionals que venen a explicar les seves experiències i compartir els seus coneixements. Conferències de membres de jurats dels premis de procedència internacional, edicions especials d'activitats que ja s'organitzen al llarg de l'any (The making of Chill, Laus...)
Els premis[modifica]
  • Premis DELTA i Medalles ADI del Disseny Industrial
  • FAD Sebastià Gasch d'Arts parateatrals
  • ArtFAD d'Art i Artesania
  • Premis Laus de Disseny Gràfic i Comunicació Visual
  • MODAFAD Fashion Awards
  • City to City Barcelona FAD Award
  • FAD d'Arquitectura i Interiorisme.
  • Premis ADCE (Art Directors Club of Europe)

Edició de 2011[modifica]

La edició de 2011 va ser la primera del festival del FADfest. És va celebrar en diferents recintes i espais de Barcelona. En la seu del FAD és van celebrar la inauguració, la exposició FADexpo, la festa Laus i les premis ArtFAD d’art i artesania. En la Plaça dels Àngels s'hi van celebrar la cloenda, la FADExpo, els premisFAD d’Arquitectura i Interiorisme i les premis ModaFAD . En la Sala Teatre, és van celebrar el còctel Victòria Combalia Barcelona Vella i Barcelona Lletja, els premis Laus, l'Ad Libitum, el Gran Chill Laus, la conferència "The language of things", 30+ 30: És frívol el glamour? És glamurosa la frivolitat? En la sala Raval és van fer The Making Of… i la presentació del CronoFAD. En el Palau Güell, és troba “Visitem el Palau Güell”. En l’auditori MACBA, s’hi van celebrar And the winner is…, Premis Delta i la medalla ADI. També el “Less is Future: on designing urban shrinkage” i el còctel Toni Puntí. Disseny o rauxa. En El Molino es van presentar les premie FAD Sebastià Gasch d’Arts Parateatrals. En el Roca Barcelona Gallery és van presentar  The Map of Design Thinking. En la Facultat de Comunicació Blanquerna és va celebrar la ADCE Conference 2011.En el DHUB és van celebrar les premis ADCE. Al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona s’hi va celebrar el “City to City Barcelona FAD Award”. Finalment, en el Palau Robert de Barcelona, és va celebrar les premis Delta 50 anys. 

Edició de 2012[modifica]

A la seu del FAD és va celebrar la inauguració del FADFest i el Barcelona Design Festival, Recordant a Vico Magistretti, còctel DuPont Alesta: la importància del color en el disseny, premie ArtFAD d’art i artesania, Matter LAB “materials per la construcció del segle XXI, la conferència sobre el programa de rehabilitació dels barris de faveles de Rio de Janeiro. A la Sala Teatre s’hi van celebrar el Gran Chill Laus, les premie Delta i medallas ADI, el congrés Open Design 2012, la conferència de Johanna Ajerman, la nit Laus i VolaVerunt A la Filmoteca de Catalunya és van projectar The Food Design - the film,  The Visual Language of Herbert Matter , Eames: The Architecht&the paainter i Marc Jacobs and Louis Vuitton. A la fàbrica Moritz s’hi van celebrar les premis FAD Sebastià Gasch, el Open Design - Shared Creativity Evening&Closing Party i The Making off… Foroba Yelen: Collective Light for Rural Mali A la plaça del Àngels s’hi van celebrar la festa Laus, les premis FAD d’Arquitectura i Interiorisme i la festa de cloenda del FADFest. En l’auditori del MACBA s’hi van celebrar el 30+30: Arquitectura i cuida amb Ferran Adrià i Enric Ruiz Gelli. En el restaurant Ocaña és va celebrar el ModaFAD “Operaprima”. Per últim, al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona és van lliurar les City to City Barcelona FAD Award 2012.

Edició de 2013[modifica]

A partir d'aquesta edició, tots els esdeveniments al voltant del festival és van celebrar en un únic punt, al DHUB de Barcelona.

Referències[modifica]

Pàgina oficial del FadFest [1]
El FAD [2]
Barcelona Design Week [3]
Open Design Shared Creativity Congress [4]
Barcelona Centre de Disseny [5]