Usuari:Mrinsss99/proves

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Escultura amb la posició del Dharmachakra Mudrā.

Mudra és un terme procedent del sànscrit que es pot traduir com a segell, símbol o gest simbòlic.

Aquests gestos simbòlics els trobarem dins l'art budista i hinduista entesos com una gestualitat major o sagrada, ja que es tracta de gestos adoptats per Buda i altres déus hinduistes que es fan generalment amb les mans. Generalment trobem un ampli repertori de mudrās, ja que hi ha més de cent.[1]



Per una altra banda, trobem els Hasta, "mà", que són considerats els gestos menors, per tant menys importants i que no veurem en figures com la de Buda.


Aquests gestos simbòlics es poden dividir, malgrat la multiplicitat i la confusió de les tradicions, en dos grups generals: mudrā en el sentit dels signes simbòlics de l’aspecte metafísic de les cerimònies esotèriques, entesos com gestos rituals que formen part de les cerimònies religioses; i mudrā en el sentit dels que s'utilitzaven particularment en la iconografia, per evocar un episodi específic de la llegenda budista o per identificar divinitats.[2] En aquest sentit iconogràfic, les diferents actituds i gestos de Buda fan referencia a moments significatius de la seva vida i dels seus ensenyaments. Són com una mena d’accent d’allò al que els seus seguidors han d’estar atents.


Origen dels Mudres[modifica]

L’origen dels mudrās no  és gaire clar, ja que no només hi ha mudrās a Àsia, com molts creuen, sinó a tot el món. Amb tota seguretat, els nostres avantpassats ja utilitzaven en els seus rituals determinats gestos amb els que volien subratllar i segellar / rubricar fa pensaven i deien. Durant el període de cristianització dels pobles de nord, molts d'aquests gestos es van prohibir com, per exemple, el d'invocar als déus amb els braços alçats. Més tard, alguns d'aquests gestos van ser recuperats i integrats en la doctrina cristiana.[3]



A l'Índia, els mudrās són un component fix de totes les activitats religioses. En les representacions dels déus hinduistes, els diferents Mudrās i Hastas tenen una gran importància.[3] [2]En aquest cas, a més dels atributs i les actituds de el cos, també representen les característiques que identifiquen els diferents déus.


Totes les religions s'han esforçat a buscar la millor manera de transmetre als seus fidels les seves creences i tradicions. Per exemple, través de paràboles, de narracions èpiques o mitjançant imatges carregades de simbolisme. Aquest últim és el cas dels mudrās budistes.

Mudres principals[modifica]

Relleu de Buda en Abhaya Mudrā.

ABHAYA MUDRĀ

Mà dreta normalment s’aixeca a l’alçada del pit amb el palmell dirigit a l’espectador i els dits aixecats i junts d’aquesta manera. La mà esquerra queda en repòs. Representa l’absència de temor.



Escultura de Buda en Dhyana Mudrā

DHYANA MUDRĀ

Mans una sobre l’altra amb els palmells cap a dalt. Sovint els polzes es toquen entre si, formant el triangle místic. Aquest és el gest de la meditació el qual simbolitza la saviesa.És el gest que utilitza Buda sota l’arbre Bodhi per meditar quan arriba a la il·luminació.


Buda en Bhumisparsha Mudrā


BHUMISPARSHA MUDRĀ

Mà dreta amb el palmell cap a dins per damunt de la cama dirigint-se cap al terra, pel que sempre serà representat assegut, rememorant el moment en que Buda arriba a la il·luminació sota l’arbre Bodhi. A punt de tocar la flor o el terra (depenent de la figura amb la que ens trobem) amb la punta dels dits. Aquest gest representa el moment en que posa la terra com a testimoni de la seva il·luminació.



Representació de Buda en Varada Mudrā.


VARADA MUDRĀ

mà dreta amb el palmell cap enfora amb un braç a l’alçada del pit deixa l’altra caure a l’altra banda del pit. Els cinc dits estirats representen les cinc perfeccions: generositat, moralitat, paciència, esforç i concentració. És el gest de la compassió i la caritat.[4]

Escultura en Vitarka Mudrā.


VITARKA MUDRĀ

Mà dreta aixecada dibuixant un cercle amb els dits polze i índex. La mà dreta, portadora del símbol es sosté davant l’observador i l’esquerra descansa sobre les cames. Ens indica el nivell de iniciació de qui escolta el sermó. Aquest és entès com gest de l'argumentació, Moment en que Buda apareix predicant, o com un gest que representa un cercle d’energia constant.


Representació de Buda durant el primer sermó fent ús del Dharmachakra Mudrā.


DHARMACHAKRA MUDRĀ

Mans a l’alçada del pit. Polze i índex creant dos cercles tangents. Aquest és el mudrā de la predicació, posada en moviment la roda del Dharma. Una al·lusió al primer sermó de Buda, desprès d’haver arribat a la il·luminació, Al mont de les gacel·les a Sarnath.

Postura Anjali Mudrā.


AÑJALI MUDRĀ

Les dues mans juntes a l’alçada del cor. Aquest gest apareix també en altres personatges, com els que estan a l’entrada dels recintes buddhistes. És un gest d’homenatge, salutació i veneració.


KARANA MUDRĀ

Dit índex i el dit petit apunten cap a dalt mentre que els altres estan doblegats sobre el palmell de la mà'. Aquest és un gest que allunya el mal, i els dimonis.[5]

Bibliografia[modifica]

·      SAUNDERS, E. (1985). Introduction. In Mudra: A Study of Symbolic Gestures in Japanese Buddhist Sculpture(pp. 1-48, 139-196). Princeton, New Jersey: Princeton University Press. Retrieved from www.jstor.org/stable/j.ctv39x65z.8


·      Hirschi, Gertrud.(1999). Mudras: El poder del yoga en tus manos(pp. 17-23).España, Barcelona: Ediciones Urano.




Referències[modifica]

  1. «Poses y postures de Buda: el significado de las manos en las estatuas de Buda.» (en castellà). Catawiki. [Consulta: 4 gener 2020].
  2. 2,0 2,1 Saunders, E. Dale. [www.jstor.org/stable/j.ctv39x65z.8 In Mudra: A Study of Symbolic Gestures in Japanese Buddhist Sculpture] (en anglès), 1985, p. 1-48, 139-196. 
  3. 3,0 3,1 Hirschi, Gertrud. Mudras: El poder del yoga en tus manos (en castellà). Barcelona: Ediciones Urano, 1999, p. 17-23. 
  4. «Poses y postures de Buda: el significado de las manos en las estatuas de Buda.» (en castellà). Catawiki. [Consulta: 7 gener 2020].
  5. «Poses y postures de Buda: el significado de las manos en las estatuas de Buda.» (en castellà). Catawiki. [Consulta: 7 gener 2020].