Vés al contingut

Usuari:Museucantir

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Càntir català del segle XVIII[modifica]

Càntir català del segle XVIII

Es tracta d’una rèplica actual que mostra una escena setcentista, típica de les auques i rajoles dels oficis de l’època. Ara bé: en no haver localitzat l’original idèntic en cap publicació ni institució museística, no podem assegurar amb total certesa que hagi existit mai un càntir com aquest.

En un lateral de la botxa (anvers) s’hi mostra l’escena principal, on es veu un home cavant amb una pala. L’escena i el tipus de decoració és típica de les auques i rajoles d’oficis catalanes. Podria representar un enterramorts o un ofici vinculat a la construcció o obres públiques. La figura està acompanyada a ambdós costats per una decoració vegetal i al fons s’hi representen uns núvols i ocells. Al revers hi trobem una escena vegetal amb flor a la part superior. També hi ha elements vegetals al peu, broc, nansa i galet.

La decoració policromada està feta amb òxids metàl·lics aplicada a pinzell damunt de esmalt estannífer de color blanc trencat i  tot ell craquelat. Els colors de la policromia són el groc-ocre (òxid d’antimoni), blau (òxid de cobalt), marró fosc (òxid de manganès) i una mica de verd (òxid de coure).

El taller que el va fabricar és “Ceràmica Artística Catalana” ubicat a Vallirana (Barcelona) a finals dels anys noranta.