Usuari:Núria Pinillos/Fires on the Plain (1959 film)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaNúria Pinillos/Fires on the Plain
Fires on the Plain
Fitxa
DireccióKon Ichikawa
Protagonistes
ProduccióMasaichi Nagata
MúsicaYasushi Akutagawa
DistribuïdorDaiei Film
Dades i xifres
País d'origenJapan
EstrenaPlantilla:Film date
Durada104 minutes
Idioma originalJapanese


Fires on the Plain (野火 , Nobi?) és una pel·lícula bèl·lica japonesa dirigida per Kon Ichikawa, protagonitzada per Eiji Funakoshi. El guió, escrit per Natto Wada, està basat en la novel·la Nobi (Tokio, 1951) de Shōhei Ōoka, traduïda com Focs a la plana (Fires in the plain). Inicialment va rebre opinions diverses de part d'ambdues, la crítica japonesa i internacional, en relació a la seva temàtica violenta i lúgubre. En les dècades següents, però, ha passat a estar molt ben considerada.


Fires on the Plain segueix un soldat ras japonès amb tuberculosi i els seus esforços per mantenir-se viu durant la darrera part de la II Guerra Mundial. Kon Ichikaea ha determinat el conflicte temàtic entre mantenir-se viu, i superar la més dura de les situacions.

Argument[modifica]

Al febrer de 1945, el desmoralitzat Exèrcit Imperial Japonès a Leyte es troba en una situació desesperada, sense suport ni subministraments de part dels Aliats, que estaven en procés d'alliberament de les Filipines. El soldat Tamura te tuberculosi, i és per tant considerat inútil i una càrrega per la companyia, tot i aquesta ara ser poc més que un escamot. Se li ordena a Tamura que es suicidi si és incapaç de ser admès a un hospital de campanya. Un soldat compassiu li dona un parell de moniatos del escasos subministraments de la unitat.

De camí, s'adona d'un misteriós foc al terra. Quan arriba a l'hospital ple de gent, no és considerat prou malalt com per ser admès. Llavors, s'ajunta amb un grup de rebutjats. Quan els Aliats comencen a bombardejar l'àrea, el personal mèdic abandona els pacients i escapen. L'hospital és destruit per una bomba. Tamura també escapa; mirant enrere, veu els cossos escampats pel terra, però decideix no ajudar a cap dels que poguessin seguir vius.

Viatjant sol, Tamura descobreix un poble de costa desert, on troba una pila de soldats japonesos morts. Mentre busca menjar, una jove parella filipina arriba amb canoa i corren a una cabana per recuperar unes provisions de sal amagades sota el terra. Quan Tamura entra a la cabana, la noia comença a cridar. Tamura intenta apaivagar els crits abaixant el seu rifle, però ella continua cridant. Ell la dispara. El noi jove escapa amb la canoa. Tamura agafa la sal i marxa.

Després es troba emb tres soldats japonesos. Veuen un altre foc. Tamura creu que es tracta de senyals de foc, però un dels altres li diu que els grangers només estan cremant la pell del blat. El líder de l'equip menciona que l'exèrcit ha estat ordenat que anés a Palompon per ser evacuat a Cebu. Tamura demana per acompanyar-los. Un dels soldats es fixa amb la bossa de Tamura, i ell comparteix la sal.

Al poc temps s'uneixen a un grup de soldats esparracats, desnutrits i abatuts que es dirigien a Paompon. Entre ells hi ha Nagamatsu i Yasuda, homes que pertanyien a la companyia del Tamura. Yasuda, amb la cama ferida, fa que Nagamatsu intenti intercanviar tabac per menjar. Quan els soldats arriben a una carretera molt transitada, decideixen esperar a l'arribada de la nit per creuar, però es veuen emboscats pels americans. Els pocs sobrevivents s'entornen per on havien vingut.

Més tard, arriba un jeep americà. Tamura es prepara per rendir-se, però s'ho repensa en veure una dona filipina disparar a un altre japonès que havia fet el mateix que ell. Els acompanyants americans de la filipina arriben massa tard per aturar-la.

Tamura deambula seense destí. Es troba amb un soldat exhaust que li dona permís per menjar-se el seu cos un cop mort. Tamura marxa apresuradament.

Es troba amb Nagamatsu i Yasuda un altre cop. Ells assegurem haver sobreviscut a base de "carn de mico" i estan vivnt al bosc. Més tad, Nagamatsu marxa a caçar més "micos". Quan Tamura menciona tenir una granada (que se li entregà per suicidar-se), Yasuda li pren. Tamura s'envà a buscar Nagamatsu. Quan Nagamatsu està a punt disparar-lo és quan s'adona de què vol dir realment "carn de mico". Nagamatsu s'excusa dient que estarien morts si no haguessin recurrit al canibalisme.

Actor Rol
<a href="https://en.wikipedia.org/wiki/Eiji_Funakoshi" rel="mw:ExtLink" title="Eiji Funakoshi" class="cx-link" data-linkid="171">Eiji Funakoshi</a> Tamura
<a href="https://en.wikipedia.org/wiki/Osamu_Takizawa" rel="mw:ExtLink" title="Osamu Takizawa" class="cx-link" data-linkid="174">Osamu Takizawa</a> Yasuda
<a href="https://en.wikipedia.org/wiki/Mickey_Curtis" rel="mw:ExtLink" title="Mickey Curtis" class="cx-link" data-linkid="177">Mickey Curtis</a> Nagamatsu
Mantaro Ushio Sergent
Kyu Sazanaka Cirurgià de l'exèrcit
Yoshihiro Hamaguchi Oficial
<a href="https://en.wikipedia.org/wiki/Asao_Sano" rel="mw:ExtLink" title="Asao Sano" class="cx-link" data-linkid="192">Asao Sano</a> Soldat
Masaya Tsukida Soldat
Hikaru Hoshi Soldat

[[Categoria:Pel·lícules del Japó de la dècada del 1950]] [[Categoria:Pel·lícules sobre la Guerra del Pacífic]] [[Categoria:Pel·lícules del Japó en blanc i negre]] [[Categoria:Pel·lícules del 1959]]