Usuari:N Ellajota/proves

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Maria Dermoût

Maria Dermoût (15 de juny de 1888, 27 de juny de 1962) fou una novel·lista d'origen indonesi, considerada una de les grans representants de la literatura holandesa. La seva obra més coneguda és "Les deu mil coses", considerada el gener de 1958 per la revista Times Magazine com un dels millors llibres de l'any, entre d'altres obres icòniques de la literatura com "Esmorzar a Tiffany's" de Truman Capote, "Doctor Zhivago" de Boris Pasternak o "Lolita", de Vladimir Nabokov.

Vida

Va néixer en una plantació de sucre a Java, on va passar part de la seva infància. Posteriorment es va traslladar a Holanda per realitzar-hi els seus estudis, i l'any 1907, acabats aquests, es va casar i va tornar a les Índies Orientals Indoneses, l'actual Indonèsia. Com escriuria més tard, ella i el seu marit "van viure en cada poble i cada jungla de les illes de Célebes i Java, i de les Moluccas" fins l'any 1933, en què van abandonar les illes per instal·lar-se definitivament a Holanda ( a la ciutat de La Haya), on visqué fins la seva mort.

Va publicar alguns contes en la seva joventut, però no fou fins els seus últims onze anys de vida quan començà a publicar llibres i va consolidar la seva carrera d'escriptora. L'any 1951, a seixanta-tres anys, Dermoût publica la seva primera novel·la: Nog pas gisteren (quatre anys més tard apareix "Les deu mil coses").