Vés al contingut

Usuari:Nsureda/Bunyola

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

L'origen del nom Bunyola[modifica]

No es sap amb certesa d'on surt el nom del poble, però hi ha diverses teories sobre l'etimologia del topònim. El nom de Bunyola podria haver derivat de les següents paraules:

  • Vineola: D'origen llatí, significa vinya petita. Segons aquesta teoria els islàmics l'haurien anomenat Buniola o Bujola.
  • Balneola: D'orígen llatí, significa petits banys.
  • Bunos-bunia: D'orígen grec, significa muntanya.
  • Bunia, bunyân o banya: D'orígen àrab. Aquests termes signifiquen "construcció de pedra seca" o "construcció de pedra i calç".
  • Altres formes d'anomenar el poble eren: Bunnola, jazu de Buniola, Bainola, Boinola, Boynola, Buynola, Buyola i Buyolla.


Transports[modifica]

El tren de Sóller: Aquest tren des del 1912 ha comunicat Palma amb Sóller, passant també per Bunyola. Recorr 27 quilòmetres fins a arribar al seu destí, atravessant la Serra de Tramuntana, així es pot gaudir d'un paisatge meravellós. El tren tarda aproximadament una hora en completar el seu recorregut, actualment és una atracció turistíca important.


Autobús (TIB): La línea IB-30 dels autobusos del TIB (Transport de les Illes Balears) comunica Palma amb Bunyola, passant per Palmanyola i l'Hospital Joan March (si s'avisa amb antel·lació pot arribar fins a Orient). El bus tarda un poc més de mitja hora en fer el seu recorregut.


Enllaços externs[modifica]