Vés al contingut

Usuari:Pallares/Cabarcos

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Cabarcos és una localitat del municipi de Sobrat, comarca del Bierzo, província de León Comunitat Autònoma de Castella i Lleó, Espanya

És un poble limítrof amb la comarca de Valdeorras, (situada a la província d'Orense) de la qual li separen escassos metres, i des d'ell es pot accedir al Barco de Valdeorras per una carretera comarcal.

Es troba situat a 740 metres d'altitud en la Serra de la Encina de la Lastra. Enfront  al poble es troben les formacions rocoses en forma de bec de la Tara (1099 m), el Pinouco i el Pinouquín, precisament del Pinouco neix el rierol de Cabarcos que dóna aigua als castanyers propers, una de les principals riqueses d'aquest poble. Proper, a uns pocs quilòmetres, es troba la Vall del Selmo.

S'accedeix seguint la carretera Ponferrada-Orense i agafant el desviament que porta a Friera i una vegada arribat a aquesta localitat continuar pel desviament que porta a Portela de Aguiar per continuar fins a Santo Tirso de Cabarcos.

Evolució demogràfica[modifica]

La Muntanya Medulio a Cabarcos[modifica]

Recents estudis i troballes realitzades per l'historiador bercianos Vicente Fernández Vázquez i Leandro Fernández Vázquez han desvetllat la possibilitat que en les rodalies es trobés l'emplaçament de la Muntanya Medulio on va tenir lloc l'última batalla entre els pobles prerromans i les legions romanes i on, en perdre aquells la batalla, es van suïcidar.[1] Així i tot, l'emplaçament definitiu de la Muntanya Medulio, lluny d'aclarir-se, és motiu d'ardus debats donant-se molts altres llocs més o menys llunyans com a possibles.

La proximitat relativa de las Medulas (anomenades pels vilatans Peñas Rubias) ajuda a avalar aquesta possibilitat.

Referencias[modifica]

  1. Localización del Monte Medulio en la Sierra de La Lastra.