Usuari:Pallares/Ducat de Pomerània

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure


Finalment, el fill d'Eric II († 1474), Bogisław X de Pomerània, va aconseguir reunir tota Pomerània sota el seu ceptre i va posar fi a la divisió durant dos segles.

La fi de la independència (segles XVII i XVIII)[modifica]

Al començament de la Guerra dels Trenta Anys, el 1630, Pomerània es va convertir en un aliat de Suècia; però el 1637, Bogusław XIV va morir sense hereu i, fins als tractats de Westfàlia, el 1648, el país va ser administrat per Suècia, malgrat la sol·licitud d’herència de Brandenburg, abans de ser compartit definitivament, després del tractat de Stettin de 1653, entre la posterior Pomerània que, convertida en la província de Pomerània (1653-1815), va anar a l'elecció de Brandenburg i la Pomerània sueca. Les dues particions de Pomerània van continuar sent territoris d'immediatesa imperial, governades en unió personal per dues dinasties estrangeres, les de Brandenburg i Suècia. A la dieta de l'Imperi, els caps de les dues dinasties van votar com a ducs de Pomerània.

Al final de la Gran Guerra del Nord (1700-1721), els territoris de la Pomerània anterior (Antiga Pomerània anterior) situats al sud del Peene van caure en mans del Regne de Prússia, que a més va obtenir la resta de territoris suecs de la Pomerània anterior (Nova Pomerània anterior) al final del Congrés de Viena el 1815. Després de la caiguda del Sant Imperi el 1806 Brandenburg Pomerània, el mateix Brandenburg i altres territoris de Hohenzollern es van convertir en províncies d’un regne prussià integrat. Fins al 1945, la Pomerània de Brandenburg ara només seria una província de Prússia. Amb la modernització política el 1876, Pomerània, com a unitat governada des de dalt, adquireix la segona naturalesa com a col·lectivitat territorial (Provinzialverband) que es governava a si mateixa, amb el seu parlament (etiqueta provincial de Pomerània), el seu gabinet (comitè provincial; Provinzialausschuss) i el líder provincial (Landeshauptmann).

Bibliografia[modifica]

[[Categoria:Història de Dinamarca]] [[Categoria:Història d'Alemanya]] [[Categoria:Ducats del Sacre Imperi]] [[Categoria:Pàgines amb traduccions sense revisar]]