Vés al contingut

Usuari:Pallares/El hòbbit: un viatge inesperat

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Argument

[modifica]

Un ancià hobbit Bilbo Bolsón està punt de complir 111 anys, i decideix escriure per al seu nebot Frodo la narració completa sobre l'inesperat viatge en el qual es va embarcar fa seixanta anys. Comença narrant la història del fabulós regno nan d'Erebor, sota la Muntanya Solitària, en la qual els nans extreien metalls preciosos sota el regnat de Thror, el rei sota la muntanya. No obstant això, aquelles riqueses van despertar la cobdícia de Smaug, el més gran dels dracs del Nord, i va atacar Erebor i la Ciutat del Vall, expulsant als nans del seu regne i apoderant-se de l'ingent tresor. Des de llavors, els nans d'Erebor es van convertir en un poble errant i van vagar per moltes terres, però mai van oblidar l'atac de Smaug i el vell regne que els pertanyia. Després d'explicar la història d'Erebor, Bilbo pansa a relatar les seves aventures, iniciades anys enrere, quan, en un afable matí mentre fuma davant del seu forat-hobbit, es troba amb el mag Gandalf el Gris. Gandalf cerca a algú aventurer, però Bilbo es nega rotundament, ja que avorreix les aventures tant com tots els hòbbits de la Comarca.

En la tarda de l'endemà, Bilbo gairebé no recordava la cita amb Gandalf quan sent que piquen a la porta. Del tot perplex, veu com diversos nans es presenten a la seva casa saludant com qui no vol la cosa. Finalment, es presenta Gandalf amb un nan que sembla ser d'alt rang, ni més ni menys que Thorin Escut de Roure, príncep nan nét de Thror, l'últim Rei Sota la Muntanya. Thorin i els dotze nans que han vingut amb ell han vingut a la casa de Bilbo a la recerca d'un saquejador de tresors que els va recomanar Gandalf, ja que tenen l'objectiu de viatjar a la Muntanya Solitària per reconquistar el vell tresor que va usurpar Smaug. Bilbo amb prou feines és capaç de mantenir-se dret en sentir que volen portar-lo a una aventura, i fuig a la seva habitació a dormir no gaire temps després que els nans li expliquin el pla. Bilbo es desperta el matí següent amb la sensació de que la visita dels nans va ser només un somni, en descobrir que anit li van deixar una nota dient que si volia acceptar el treball de saquejador, que es reunís amb ells en Delaigua. Sense saber ell mateix el que fa, un estrany sentiment aventurer l'incita a sortir del seu forat i córrer precipitadament a Delaigua a reunir-se amb la Companyia de Thorin. Allí, amb cert pesar, descobreix que la majoria dels nans no pensaven que s'atrevís a acompanyar-los i havien fet una aposta en la qual guanyen Balin i Gandalf, que confia en el hòbbit i sap que és capaç de fer més del que pensa.

El primer problema sorgeix travessant el Bosc dels Trolls, on els tretze nans són atrapats pels trolls Berto, Tom i Guilli. Bilbo, malgrat tremolar de cap a peus, aconsegueix entretenir-los prou fins a l'alba, moment en el qual Gandalf els exposa a la llum del sol i els trolls es converteixen en pedra. No gaire lluny troben el cau dels tres trolls, on Gandalf agafa Glamdring, una espasa que havien robat els trolls; i lliura una petita daga a Bilbo (a la qual posa el nom de Dard), que brilla quan hi ha orcs a prop. Per la seva banda, Thorin agafa Orcrist. Prop del gual del Bruinen, el grup es troba un dia d'improvís amb Radagast el Marró, un mag de l'ordre dels Istari, a la qual pertany Gandalf i la resta de mags. Radagast li explica a Gandalf temorosament que en el Gran Bosc Verd, on ell viu, el mal està tornant al bosc a causa que un misteriós nigromant s'ha instal·lat en Dol Guldur, una antiga fortalesa que pertanyia a Mordor, ara en ruïnes, construïda abans de la segona derrota del senyor Fosc. En aquest mateix moment, un grup de orcs muntats en huargs ataca al grup, que aconsegueix escapar a la vall secreta de Rivendel gràcies a que Radagast els distreu i un grup de elfs apareix de sobte.

A Rivendel, Elrond, el senyor dels elfs, acull a la companyia de Thorin, encara que els nans no es troben molt a gust a causa que en el passat, el rei Thranduil (dels elfs del Bosc Negre) no els va ajudar quan va caure la muntanya Erebor davant el drac Smaug. Galadriel (dama de Lórien), i Saruman el Blanc (líder dels mags istari) també es troben a Rivendel, ja que s'han assabentats del mal que ha sorgit en el Bosc Negre. Així doncs, a Rivendel té lloc el concili blanc entre Elrond, Galadriel, Gandalf i Saruman. Gandalf sospita que el Nigromant no és altre que Sauron, ja que no va ser destruït del tot a causa de la pèrdua de l'anell únic per part d'Isildur. No obstant això, l'opinió de Saruman preval, i opina que l'anell únic s'ha perdut per sempre baixant del riu Anduin al mar, afegint que el Nigromant és segurament el rei bruixot amb una nova ofensiva. Mentrestant, a Amon Sûl, els orcs que havien atacat a Thorin i companyia en el gual del riu Bruinen avisen al seu senyor Azog que el nan Thorin Escut-de-Roure està viu. Diversos segles abans, Thorin havia ferit seriosament  Azog, en la batalla d'Azanulbizar davant de les mines de Moria, i Azog va jurar venjar-se d'ell. A Rivendel, Thorin, Bilbo i els dotze nans parteixen de nou mentre Gandalf continua en el concili. Per continuar el viatge han de creuar les perilloses Muntanyes Ennuvolades, en les quals un dia de tempesta sobre elles presencien un impressionant combat entre gegants de pedra. Per refugiar-se de la titànica batalla, es refugien en una cova. Bilbo, després de veure els perills de les muntanyes, creu que ja vist massa i es disposa a tornar al seu país pel seu compte mentre els nans dormen. Bofur no obstant això el descobreix, i com creu en ell, Bilbo decideix quedar-se. No obstant això, Thorin, al qui el hòbbit no li agrada, opina que a Bilbo no li interessa l'expedició i que solament serà una molèstia.

En aquest moment, una esquerda s'obre en la cova i multitud de trasgs surten  i capturen al grup, ja que la cova era una de les moltes entrades d'un sistema de túnels de trasgs. Bilbo i Thorin i companyia són conduïts davant Gran Trasg, que els acusa de voler robar i ordena matar-los. En aquest moment, Gandalf apareix i acaba amb el cap trasg i alguns més. Thorin, Gandalf i els nans fugen precipitadament, però Bilbo cau i se separa del grup, caient en una cova en el sòl de la qual troba un anell misteriós. Bilbo el guarda sense més i arriba a un llac subterrani, on Gollum, una vella criatura famolenca que parla amb un tal "tresor", li proposa jugar a les endevinalles. Si Bilbo guanya, Gollum li mostrarà la sortida dels túnels, però si el guanyador fos Gollum, es menjaria al hòbbit. Els dos van llançant endevinalles estranyament semblants i finalment Bilbo, nerviós jugeteja amb l'Anell que guarda en la butxaca, preguntant-se a ell mateix «Què tinc en la butxaca?». Gollum ho interpreta com una endevinalla, i al no encertar-ho, en lloc de complir la seva promesa es disposa a anar a la seva illa del llac, on guarda al seu "tresor", un anell màgic que fa invisible a qui se'l posa en el dit, pretenent matar a Bilbo per sorpresa. Al no trobar-lo, Gollum, molt alterat, descobreix que Bilbo té el seu anell, que va haver de caure-li mentre caçava a un trasg. Gollum es disposa a acabar amb Bilbo, però aquest aconsegueix veure-ho des de lluny i, casualment, en ficar una mà la butxaca, l'anell se li llisca al dit i Bilbo descobreix que l'objecte ho fa invisible. Bilbo aprofita aquesta propietat per seguir a Gollum i buscar una  sortida. En cert punt, se sent temptat a degollar a Gollum amb l'espasa Dard, però un sentiment compassiu li fa apiadar-se d'ell.

Bilbo es reuneix de nou amb el grup de Thorin en sentir les seves veus, però no li diu gens a ningú sobre la troballa de l'anell. Després d'una persecució per la subterrània Ciutat dels Trasgs, la companyia de Thorin, Gandalf i Bilbo surt a l'exterior  per caure ara en terreny d'un ramat d'immensos llops huargs, que es posa a perseguir-los immediatament. Els quinze membres es pugen a un avet situat al costat d'un barranc per salvar-se dels huargs quan descobreixen que la rajada estava capitanejada pel orc Azog, que anava a la recerca de Thorin. Només veure's, Azog i Thorin surten a la trobada per enfrontar-se, però Thorin rep un cop de l'orc que el tira a terra. Un inesperat cop de valentia apareix en Bilbo, que baixa de l'arbre també per protegir a Thorin malgrat la por que sent. Els altres nans el segueixen per enfrontar-se als altres orcs d'Azog en un desesperat combat. Per sort, un grup d'àguiles, amigues de Radagast, baixa de les altures de les muntanyes i recollint als membres de la companyia de Thorin, els porta a un lloc segur que mira a l'est, sobre el riu Gran i el Bosc Negre, albirant-se, ben lluny, la Muntanya Solitària. El grup està ja a les Terres Salvatges, i Thorin, que estava inconscient per la caiguda, es reanima i demana perdó a Bilbo per la seva desconfiança, ple de gratitud cap al hòbbit per haver-ho salvat. Mentre els viatgers contemplen la seva destinació, un [[turdua]] aixeca el vol i arriba a la Muntanya Solitària, on captura un caragol i el copeja contra una pedra per engolir-ho. El ressò dels cops ressona a l'interior de la muntanya, on el drac Smaug desperta, posant fi a la pel·lícula.

[[Categoria:Pel·lícules del 2012]] [[Categoria:Pel·lícules dels Estats Units]] [[Categoria:Pel·lícules de Nova Zelanda]] [[Categoria:Pel·lícules d'acció]] [[Categoria:Pel·lícules d'aventures]] [[Categoria:Pel·lícules dirigides per Peter Jackson]] [[Categoria:Pel·lícules en 3D]] [[Categoria:Pel·lícules en anglès]]