Vés al contingut

Usuari:Pallares/Kyōgen

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure


La representació de les dones al kyōgen

[modifica]

A kyōgen, els rols masculins es representen en diverses categories com ara sacerdots, dimonis, mestres, etc., mentre que els rols femenins es classifiquen en una mateixa categoria: la categoria de dones. No obstant això, encara podem classificar-los segons les seves ocupacions, la seva posició familiar, el seu estatus social o els seus trets de personalitat.

Hi ha set categories principals entre seixanta-vuit textos amb papers femenins:

  • Mestresses de casa
  • Dones joves casades
  • Dones a la feina
  • Dones santes
  • Dones sobrenaturals
  • Dones invisibles
  • Diversos

Mestresses de casa

[modifica]

Les mestresses de casa es divideixen en tres subgrups dividits en trenta-sis textos. Representen les diferents posicions socials de la cultura medieval del Japó. Així que hi ha:

1) Esposes, es classifiquen segons el seu tret de personalitat (ferotge i fidel; possessiva i fidel; partidària i fidel; valenta; boja i fidel; insensata i infidel)

* Esposes ferotges i fidels van darrere dels seus marits mandrosos, que no volen anar a treballar. Aquesta inversió de rols en relació a la vida real és una font de conflicte i comèdia per als espectadors. De fet, tradicionalment les dones són submises i gentils, i els homes van a treballar cada dia. Aquí, la història està dominada pels diners.

* Les dones possessives i fidels estan enfadades amb les infidelitats dels seus marits o el seu desig de divorciar-se. La dona està decidida a salvar el seu matrimoni, l'espectador la veu com una dona que estima el seu marit i defensa el seu matrimoni. Aquí, la història està dominada per l'amor.

* Les dones solidàries i fidels són intel•ligents i de caràcter fort envers els seus marits.

* Les dones valentes i virtuoses són lleials i valentes. Aquesta categoria s'interpreta sense el marit. Hi ha un home a l'escenari, però o és un dimoni o un alpinista.

* Esposes boges i fidels. Només hi ha un text i és l'únic que presenta una dona menys intel•ligent que el seu marit.

* Les dones insensates i infidels són enganyoses i infidels.

2) Les núvies joves estan dotades de qualitats de dona madura i no tenen qualitats negatives. Encara no estan afectats per les pressions socials, econòmiques i personals de la vida real. En aquesta categoria, l'humor és lleuger. A l'escenari, la jove núvia ha de triar entre la seva família i la del seu marit perquè en el moment en què una noia es casa, es veu obligada a anar a viure amb el seu marit. A mesura que avança l'obra, la núvia esdevindrà com la categoria anterior, una esposa.

3) Vídua: només hi ha un text per a aquesta categoria. Només diu coses positives sobre el seu difunt marit. És una dona valenta i protectora sense qualitats negatives.

Dones joves casades

[modifica]

Es tracta de noies joves en edat de casar-se. És l'única categoria basada en el físic de la dona. En aquesta categoria predomina l'ús de màscares per al rol femení. Les dones joves que estan a punt per casar-se es posen una màscara anomenada oto. Té el front i les galtes bombades, el nas és pla i la boca petita. Les dones joves guapes escenificades a les obres no estan emmascarades. Al principi, les dones emmascarades van amb vel. Així, el còmic queda marcat a través de la dona que persegueix un home que té por un cop la dona s'ha tret el vel.

Dones a la feina

[modifica]

Són dones independents que es guanyen la vida. A diferència d'abans, participen en la vida laboral i tenen el mateix estatus social que els homes. Hi ha tres subcategories:

1) Les comerciants: són les dones que treballen en un establiment comercial i que han fugit de fer de mestresses de casa. La història gira al voltant d'un conflicte entre la dona i el marit per una qüestió familiar.

2) Els artistes: només hi ha un text Sis poetes (Kasen) que presenta una dona que participa en un festival de poesia waka, normalment prohibit a les dones, i que busca marit. L'actor porta una màscara lletja de dona jove i porta un vestit més sofisticat per accentuar el costat còmic.

3) Cortesanes: la seva feina és donar-se a un home per diners. Hi ha tres tipus de cortesanes: cortesanes de carrer ordinàries, cortesanes de classe alta i cortesanes de classe mitjana.

Dones santes

[modifica]

Són dones amb vocacions religioses. Tenen una vida diferent de les altres dones, només conviuen amb sants i els conflictes se centren al voltant de les religions. Hi ha dos tipus de dones santes, les monges budistes i les joves xintoistes. Aquestes dones es representen com a dolces, sense cap acció negativa, independents i fortes.

Dones sobrenaturals

[modifica]

Les dones es converteixen en dimonis. Es representen com una boja, un nen, però això només crea l'aspecte còmic de l'obra.

Dones invisibles

[modifica]

Aquestes són les dones que només apareixen com a imatge. No apareixen, només es descriuen, imaginades per un home kyōgen com la dona ideal. No té res a veure amb la dona de la vida real. És una dona amb una essència femenina perfecta. Aquesta dona invisible permet a l'espectador imaginar la seva pròpia dona ideal. L'humor es basa en el desig que dona aquesta dona i que ningú podrà aconseguir perquè és irreal.