Vés al contingut

Usuari:Pallares/Tomas Alfredson

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Biografia

[modifica]

Nascut en el comtat d'Estocolm, és fill del còmic, escriptor i director Hasse Alfredson. Crescut principalment amb la mare és però gràcies al mestratge del pare que comença a appassionar-se pel cinema, de nen pren part amb petits rols a algunes produccions dirigides pel pare. La seva carrera comença prop de la Svensk Filmindustri, on treballa com assistenta, després treballa pel canal de televisió suec TV4. En el cors dels anys dirigeix diverses produccions televisives, curtmetratges i shows per nens, en el 2003 debutta amb el seu primer llargmetratge Office Hours (Kontorstid).

Alfredson és membre del grup teatral Killinggänget, amb el qual ha escrit el soggetto i el guió del seu segon llargmetratge Four Shades of Brown (Fyra nyanser av brunt). La pel·lícula ha voltat per molts festivals cinematogràfics europeus i ha estat candidata a quatre premis Guldbagge, entre els quals a  la millor direcció d'Alfredson.

En el 2008 coneix l'èxit internacional gràcies a la pel·lícula Deixa'm entrar (Låt den rätte komma en), adaptació cinematogràfica de l'homònima novel·la de John Ajvide Lindqvist. La pel·lícula ha estat presentat per primera vegada el 26 gener 2008 al festival del cinema de Göteborg, successivament ha estat presentat en molts festivals en gir pel món, guanyant-se de volta en volta, premis i crítiques favorables. A nivell nacional la pel·lícula ha vençut cinc Guldbagge Awards mentre internacionalment ha vençut el Corvo d'Or per la millor pel·lícula al Festival internacional del cinema fantastico de Brussel·les.

L'èxit internacional continua en el 2011 amb la pel·lícula La talpa (Tinker, Tailor, Soldier, Spy), vincitore de nombrosos premis en tot el món, presentat en concurs a la 68ª Mostra internacional d'art cinematogràfica de Venècia, composto d'una cast ric d'actors britànics, del calibre de Gary Oldman, Colin Firth, John Hurt i Mark Strong. La pel·lícula ve nomenat a 11 premis BAFTA - entre qui les nominacions en les categories de millor pel·lícula i millor regia - vincendone dos: un d'aquests és la millor pel·lícula britànic. La pel·lícula ha estat a més candidat a tres premis Oscar en l'edició 2012.

Vida privada

[modifica]

Ha un germà de nom Daniel, anch#'ell regista. Ha dos fills haguts de l'ex dona Cissi Elwin, ex administrador delegat del Swedish Pel·lícula Institute.