Usuari:Pallares/Universitat al-Qarawiyyin

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure


Aquest esdeveniment, que revestia els aspectes d’una festa popular, però d’un tipus particular, també va estar marcat –un fet rar– per la visita del sultà alauita que, de vegades, va oferir regals als estudiants, va escoltar les seves queixes i va assegurar que els seus desitjos van ser satisfets. Va ser el testimoni més segur i la prova més directa que el sultà podia aportar del seu interès per la ciència i dels seus promotors designats i futurs; un gest que no es va enregistrar en cap altre lloc, almenys en aquesta forma, a tot el món.

L'acció dels alauites en benefici de la Universitat Al Quaraouiyine va continuar en la persona de Sidi Mohammed Ben Abdellah (Mohammed III), la intervenció de la qual va influir decisivament en els esforços de la universitat per reorganitzar la seva docència, o fins i tot adaptar-la a les necessitats i expectatives dels estudiants que acollia. Així, va obrir un expedient dedicat a la Universitat Al Quaraouiyine i va promulgar un dahir reial l'any 1203 de l'Hegira (1789 de l'era cristiana) on va demanar al xeic d'Al Quaraouiyine que definís les assignatures impartides i que indiqués les obres de referència.

En aquell moment, diverses fonts coincideixen en l'existència a Fes d'un centenar de càtedres docents, de les quals vint es van establir a la Universitat Al Quaraouiyine i les altres repartides per la diverses dependències o annexos. Les mateixes fonts informen d’un gran nombre de biblioteques públiques i privades [1] .

Arquitectura[modifica]

Plànol de la mesquita i algunes de les seves estructures auxiliars (a partir d’un estudi realitzat a la dècada de 1920; des de llavors s’ha redissenyat la biblioteca al sud)

Fitxer:Qarawiyyin Bab al-Ward vestibule dome.jpg Tots els materials necessaris es van extreure d’una pedrera establerta al mateix lloc. L’aigua era subministrada per un pou excavat també al mateix lloc.

Llavors la mesquita mesurava 150 trams (uns 35 metres) de longitud de nord a sud. Incloïa quatre naus, un petit pati, un mirhab i un minaret baix.

La mesquita té 270 columnes formant 16 naus amb 21 arcs cadascuna. Cada nau conté 4 fileres de 210 fidels, és a dir 840 que donen per a les 16 naus 13.440 . Afegiu-ne 160, el nombre de fidels que, si cal, es poden col·locar davant de les columnes; Se'n poden trobar 2.700 al pati i 6.000 a la galeria, els portals i els llindars de les portes. En total, fins a 22.700 devots poden escoltar la pregària alhora.

Universitat moderna[modifica]

La Universitat de Quaraouiynes es va consolidar com una universitat moderna als anys seixanta. Els estudis que s’imparteixen avui estan fortament orientats cap a la religió (història i exegesi), la literatura (crítica literària, filologia, lingüística, mètodes d’investigació) i el dret (estudi de la teologia islàmica) i les llengües en menor mesura. La universitat es subdivideix en facultats repartides per diverses ciutats del Marroc ( Fes, Agadir, Tetuan, Marràqueix ). La universitat lliura diplomes avalats per l' estat marroquí [2] .

Facultats :

  • Facultat Chariâa (Teologia) a Fes
  • Facultat Allogha Al Arabia (llengua àrab) a Marràqueix
  • Facultat Oussoul Addine (Teologia) a Tetuan
  • Facultat Chariâa (Teologia) a Agadir
  • Facultat de Ciències de Chariâa (Teologia) a Smara

Diplomes :

Des del 2003, la nova organització educativa de la Universitat Al Quaraouiyine forma part del sistema " LMD »(Llicència-Màster-Doctorat) d'educació superior.

  • Certificat Universitari en Estudis Literaris (CUEL)
  • Al Ijaza Oulya (llicència)
  • A takhssiss (DES)
  • Al A'limya (Doctorat estatal)

Publicacions periòdiques :

  • Ressenya d'Al Quaraouiyine
  • Revisió de la facultat Al Logha al Arabia ( Marràqueix )
  • Revisió de la facultat Ach-charia ( Fes )
  • Revisió de la facultat Ach-chariat ( Agadir )
  • Revisió de la facultat Ossouleddine ( Tetuan )


Estadístiques (1996-1997) :

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

[[Categoria:Category:Fes]] [[Categoria:Category:Monuments]] [[Categoria:Category:Universitats]] [[Categoria:Pàgines amb traduccions sense revisar]]