Vés al contingut

Usuari:Pilar M. Alsina/proves

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Beth Fornas (Barcelona, 1973) és una escultora catalana instal•lada al Maresme, on compagina la pràctica escultòrica amb la docència. De sòlida formació acadèmica, s’ha dedicat a l’escultura, servint-se dels seus coneixements en ceràmica per tractar la matèria amb singularitat i combinar-la en formes escultòriques properes a una poesia material i natural. Ferro, ceràmica i fragments de natura, triats amb cura i intuïció per l’artista en paisatges de tota Catalunya, es fonen en la seva mirada i es transformen en les seves obres. Amb un estil personal i íntim, la seva obra evoluciona cap a formes naturals i integra en l’art l’harmonia dels paisatges, dels naturals i dels interiors.

Beth Fornas

Formació[modifica]

Llicenciada en Belles Arts, en l’especialitat d’escultura, per la Universitat de Barcelona, Beth Fornas ha obert els seus horitzons amb una formació completa a l’Escola Massana, triant la ceràmica com a especialitat en el marc de la titulació de tècnic superior en arts plàstiques i disseny, que l’ha dotat d’una sensibilitat particular per al tractament de materials i per a la incorporació de textures noves a les seves creacions. Graduada, també, en Arts Aplicades i Oficis Artístics, l’escultora s’ha esmerçat en la perfecció tècnica i en la recerca constant de tècniques creatives per tal d’enriquir les seves obres. El resultat és una producció plena de matisos, evolutiva i vital, que no renuncia a la qualitat i que troba referents en tècniques i materials ben diversos, sempre amb el denominador comú de la simplicitat formal.

La influència d’un Chillida primerenc, palpable en les textures i la tonalitat del ferro, i l’admiració per Anish Kapoor, més enllà de les formes, en el rerefons i l’essència conceptual de les seves obres, es combinen en una escultura pura i eloqüent, amb força arquitectònica i polifacètica.

Integració

Obra[modifica]

Els inicis de l’obra de Beth Fornas es troben en la ceràmica. L’evolució tècnica i el creixement personal aviat la porten a transformar la seva producció, sense abandonar el treball de la ceràmica, però introduint-hi variacions, de forma i de textures. Un tractament personal i singular de la matèria, combinat amb tècniques diversificades i estudiades, s’han convertit en constants de l’obra de l’artista. El resultat ha estat una interessant producció, amb caràcter propi. Premiada en diverses ocasions, la seva obra traça ponts de diàleg amb l’ànima i apropa la visió del món de l’artista.

Formes angulars, arquitectònicament sòlides, bastides en ferro i metamorfosades pels colors i la textura de la ceràmica, i sovint tocades pel grafisme de les paraules, marcaren una important etapa en la producció de Fornas. Amb l’exposició “Esperit i matèria” (Mataró, 2012), però, l’artista palesà una evolució en la seva producció. Els elements naturals, recopilats per l’artista en diferents punts de la geografia catalana, s’integren ara en noves formes més orgàniques i pures, en simbiosi amb les tècniques que han esdevingut eix vertebrador de la seva producció. El resultat és una mirada renovellada, de la matèria i de l’ànima, on la pedra nuada, les branques, la fusta, prenen paraula i silenci i evoquen puresa, admiració per la dimensió natural —de l’entorn i de l’ésser—, desig i cicles vitals.

Esperit i matèria

Trajectòria[modifica]

L’escultora Beth Fornas ha participat en diversos premis i la seva obra ha estat reconeguda amb diferents guardons des dels seus inicis. La beca per al sisè curs de l’escola Massana fou un dels primers reconeixements que rebé que, a més, li obrí les portes a l’especialització en tècniques d’esmaltació i materials escultòrics.

Finalista en cites com la biennal de Ceràmica de la vila d’Esplugues (1996), del Concurs Nacional de ceràmica de la vila d’Alcora (1997), del Premi Vila de Pals (2002) o del Premi Països Catalans, ciutat d’Igualada (2003), han palesat la qualitat de l’artista i a dia d’avui segueix mostrant la seva producció en exposicions individuals i col•lectives. La singularitat de les exposicions de l’escultora sorprèn sempre, pel vitalisme que se’n desprèn i per la capacitat d’apropiar-se dels espais i dels sentits, de transmetre tota l’essència i l’harmonia de la seva obra. Esperit i matèria, Poètica de la matèria, Al•lusions o Afectes, entre moltes altres, han permès veure l’evolució de la producció de l’escultora i la seva preocupació per no deturar-se en la creació.

ARGENTONA 4-1

Índex d'exposicions[modifica]

- Matèria viva, escultures en fusta. Centre Cultural la Mercè, Girona, 2014.

- Col•lectiva de tardor. Ateneu Fundació Iluro, Mataró, 2013.

- Esperit i matèria. Exposició individual.Col•legi d’Aparelladors i Arquitectes, Mataró, 2012.

- Poètica de la matèria. Exposició individual. Museu Arxiu de Llavaneres, 2011

- Al•lusions. Exposició individual. Museu del Càntir d’Argentona, 2010

- Joves artistes seleccionats a la Col•lectiva Sant Lluc. Ateneu Caixa Laietana, Mataró, 2008

- AFECTES. Exposició individual d’escultura. Casino de Vic, 2006.

- MEMÒRIA DE LA MATÈRIA. Exposició d’escultures. Sala Joan Saqués dels serveis Territorials de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Girona. Sala Lola Anglada. Barcelona, 2004.

- Exposició col•lectiva dins del premi d’escultura Països Catalans. Ciutat de Lleida, Biblioteca Publica. 2003.

- ENTREDOS, exposició d’escultures i gravats. Sala Dalt la Vila de la ciutat de Badalona, 2002.

- Exposició dins la biennal d’escultura. Vila de Pals, Ca la Pruna, 2002.

- Col•lectiva, Monasterio de San Juan, ciutat de Burgos, 1997.

- Sala Jaume Muxart, exposició dins del marc de la 6ª Biennal d’Art de la vila de Martorell, 1997

- “Ceràmica de Miró i Ceramistes Espanyols”, Col•lectiva, Citta di Castellamonte (Italia), 1996

- Exposició dins del marc de la 9ª Biennal de Ceràmica de la vila d´Esplugues. Casal de Cultura Robert Brillas, 1996

- Exposicions col•lectives de ceràmica. Sala Busquets, 1994-95.

- Exposició de torn. Sala Blava de l´Escola Massana, 1995.

- Exposició de les peces del projecte “Design Net” a Derby (Anglaterra),1995.

- Escola-Empresa / Interaccions en l´Escola Massana (Primavera del Disseny) 1995.

- Implícit-Explícit, col•lectiva a la Capella de la Santa Creu, 1995.

- Centre Cívic del Carmel, amb Mario Pascualotto, 1994.


Referències[modifica]

[1].

Enllaços externs[modifica]

  • Beth Fornas [1].

Categoría:Arte

  1. Beth Fornas. Consultada el 5 d'abril de 2014