Usuari:Plaça de la Província

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Map

El monument de Rufus Festus Avienus a la Plaça Província, es va construir l'estiu de 2016. La plaça i el monument estan situats a la ciutat de Salou (Tarragonès) al carrer del Sol. Està a aproximadament a uns 3,3 km de distància de l'Ajuntament de Salou.

Plaça de la Província,Salou

La plaça[modifica]

A un minut del final del passeig Miramar i la gran platja de Salou, es troba aquesta tranquil·la plaça on hi ha de tot. Des d'un petit parc per als més infants fins un pista per jugar a la petanca per als adults on segurament passen bones estones a l'estiu ja que al hivern la plaça queda bastant deserta. L' escultura es troba rodejada de grans i verds arbres, dues fonts i edificis de del casc antic.

Rufus Festus Avienus[modifica]

Monument de la plaça de la Província, Salou

En l'escultura serveix d'homenatge a Rufus Festus Avienus, un italià del baix imperi romà del segle IV, que es va donar a conèixer per les seves obres geogràfiques i va escriure amb una amic seu la obra 'Ora Marítima' explicant tot el que es veia navegant en barca per la costa de tota la Península Íberica i no per experiència pròpia si no que ho treia de textos antics gregs del 600 ac.

Aleshores, el monument de la plaça recull una part d' aqueta obra que es la primera obra en que surt Salou en textos històrics. També trobarem les històries de Salauris i Cal·lipolis. Per últim, també es podran trobar imatges antigues de Salou com el jaciment de La Cella. Aquest monument envolta una estació de bombament d'aigua del clavegueram.

Poema Ora Marítima[modifica]

Dels 713 versos que conté l'obra al monument surt la següent:

Ora Marítima

"Després de tot això es desplega una zona àmblia d'arenals, on antigament es trobava la ciutadella de Salauris i en els que, també en altres temps, va xistir a primitiva Cal·lípolis, aquella famosa Cal·lípolis, que per l'elevada alçada de les seves muralles i pels acabats dels seus sostres s'enlairaven cap als aires; la que amb la gran extensió de les seves cases, cenyia, pels dos costats, una badia sempre rica en peixos.

Llavors ve la ciutat de Tarraco, ciutat fortificada, i posteriorment la seu dels rics, Barcilo, on un port obre els seus segurs braços i on la terra és sempre xopa d'aigües dolces."