Usuari:Rcomellas/proves/Shapefile

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de format de fitxerShapefile
TipusSIG
Extensió.shp
DesenvolupadorESRI

El format ESRI Shapefile (SHP) és un format d'arxiu informàtic propietari de dades espacials desenvolupat per la companyia ESRI, que crea i comercialitza programari per a Sistemes d'Informació Geogràfica com ara Arc/Info o ArcGIS. Originalment es va crear per a la utilització amb el seu producte ArcView GIS, però actualment s'ha convertit en format estàndard de facto per a l'intercanvi d'informació geogràfica entre Sistemes d'Informació Geogràfica per la importància que els productes ESRI tenen al mercat SIG i per estar molt ben documentat.

Un shapefile és un format vectorial d'emmagatzematge digital on es guarda la localització dels elements geogràfics i els atributs associats a ells. No obstant això no té capacitat per emmagatzemar informació topològica. És un format multi, és a dir, generat per diversos fitxers informàtics. El nombre mínim requerit és de tres i tenen les extensions següents:

  • .shp - és l'arxiu que emmagatzema les entitats geomètriques dels objectes.
  • .shx - és l'arxiu que emmagatzema l'índex de les entitats geomètriques.
  • .dbf - és la base de dades, en format dBase, on s'emmagatzema la informació dels atributs dels objectes.

A més d'aquests tres arxius requerits, opcionalment se'n pot utilitzar altres per a millorar el funcionament en les operacions de consulta a la base de dades, informació sobre la projecció cartogràfica, o emmagatzematge de metadades. Aquests arxius són:

  • .prj - És l'arxiu que guarda la informació referida al sistema de coordenades en format WKT.
  • .sbn i .sbx - Emmagatzema l'índex espacial de les entitats.
  • .fbn i .fbx - Emmagatzema l'índex espacial de les entitats per als shapefiles que són inalterables (només lectura).


Enllaços externs[modifica]