Usuari:Salvador Espriu

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

L’IES SALVADOR ESPRIU DE BARCELONA

Fitxer:Ughf7t322222222222222222222.png


L’institut Salvador Espriu, també conegut com a “dònut” per la seva forma circular amb un forat al mig, és un centre ensenyament públic que va ser creat a causa de la demanda d’un nou centre de secundària al barri del Clot de Barcelona (districte de Sant Martí), més concretament a la plaça de les Glòries. Com el seu nom indica, fa memòria a l’escriptor i poeta Salvador Espriu i Castelló (1913-1985).



Edifici actual:

Fitxer:Jyfbyyt77777777777777777.jpg

La història de l’institut no comença a l’edifici d’avui en dia, sinó que l’any 1995 es va plantejar una reforma al sistema educatiu. El motiu pel qual van decidir construir un nou institut al barri del Clot va ser perquè els/les estudiants s’havien de desplaçar lluny per continuar els seus estudis, ja que no hi havia cap edifici destinat a complir la funció d’institut de secundària en aquest barri. Varen caldre quatre anys de barracons fins veure materialitzat el centre actual. D’aquesta manera, el centre va començar al curs 1996-97 sent uns quants barracons, però després de quatre anys de construcció, el 2000 finalment es va inaugurar l’edifici actual.


Oferta educativa:

La llengua vehicular de l’institut és el català, encara que s’hi estudien 4 llengües diferents més: el castellà, l’anglès, l’alemany i el francès. A l’institut s’ensenya des de primer de l'ESO fins a segon de batxillerat. En general, cada curs d’ESO té cinc línies, excepte algun any que varia una mica i a batxillerat n’hi ha tres. No és un institut que es basi en els projectes, però des del curs 2019-2020 se’n fa un per trimestre. S’utilitzen llibres, però no de paper, sinó digitals. Cada alumne/a té el seu ordinador. Els batxillerats que s’ensenyen al centre són: ciències, tecnologia, ciències socials i humanitats. A l’institut, a més, s’ofereix diferents optatives, les quals van canviant cada any exceptuant-ne dues, entre les que destaquen francès i alemany, que són fixes.


Distribució de l’espai:

L’institut consta de 4 plantes: Al soterrani hi ha tres laboratoris de física i química i de ciències naturals (equipats amb microscopis, aixetes i tot el que

es necessiti), dos tallers de tecnologia (que disposen de taules de treball i eines), i un gimnàs amb un petit magatzem on es guarda el material esportiu.

A la planta baixa hi ha les aules de batxillerat, dues sales d’informàtica (equipades amb quinze ordinadors cada una), les aules de música, consergeria, infermeria i la sala de professors.

A l’exterior hi ha un ampli pati distribuït en dues parts: la pista i la zona verda. A la zona verda hi ha taules de ping pong, bancs i una font i a la pista s’hi fa, durant els patis, una lliga mixta de futbol entre l’alumnat de primer i segon, però també algunes classes d’educació física, com ara futbol, bàsquet, vòlei, handbol, i altres esports (la zona de la pista és l’espai en què es realitzen també les activitats extraescolars del centre). Finalment, l’institut també disposa un amfiteatre (el qual està situat al centre de l’edifici per donar llum natural i escalfor als passadissos els quals tenen les parets de vidre), on se celebren gran part de les festes i celebracions, com ara Sant Jordi o Carnaval i és el punt de trobada dels alumnes en el seu primer dia d’institut.

Al primer pis hi ha hi ha les aules dels alumnes de 1r i 2n, que van de la 101 a la 112, que és l’aula d’expulsats. Al segon pis hi ha les aules de 3r i 4t. Totes les classes tenen un número perquè sigui més fàcil orientar-te. Totes les aules tenen un finestral a un dels laterals. El passadís que passa per totes les aules dona a l’amfiteatre. Això li dóna escalfor i molta llum.


Horari:

Les classes comencen a les 8 del matí i acaben a les 2:40 del migdia. Les classes duren 1 hora cadascuna i els/les alumnes s’han de moure de classe. El professorat deixa 5 minuts per al trasllat. Cada 2 hores de classe hi ha un esbarjo, de manera que durant el matí hi ha 2 patis de 20 minuts cadascun, en comptes d’un de sol, per tal de que l’alumnat no passi tanta estona assegut a les aules. És per aquest motiu que l’alumnat surt deu minuts més tard que en altres instituts.

Projectes:

  • Languages for life!
  • Innovem
  • Convivim
  • Sortim!
  • A tot esport
  • TEI (Tutoria entre Iguals): Té l’objectiu de mediar davant problemes de l’alumnat de 1r d’ESO, amb l’ajuda dels seus tutors (l’alumnat de 3r d’ESO).
  • Hora de lectura

Material d’aprenentatge:

  • Google drive, classroom, docs, presentacions, fulls de càlcul
  • Correu Gmail
  • Iddink Digital
  • Blinklearning
  • Science Bits


Fitxer:Gbfvgy99999999999999999999.jpg

El logotip:

El logotip va ser dissenyat l’any 2000 per Xavier Martínez Fermosel (un alumne del centre) i té una inspiració mironiana. Les figures quadrades suggereixen les escales exteriors per les quals s’accedeix a les diferents plantes i les formes circulars recorden l’arquitectura singular del centre.


L’equip docent:


El curs 2019-20, l’institut tenia un total de 64 docents, els quals tenen una experiència professional en l’alumnat comprès entre els 12 i 18 anys, fet que els permet afrontar amb plenes garanties i amb molts bons resultats la seva formació com a futurs ciutadans i ciutadanes responsables.