Vés al contingut

Usuari:Sotalapluja

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Spill de la vida religiosa[modifica]

Novel·la al·legòrica anònima publicada a Barcelona el 1515, atribuïda a Fra Miquel Comalada del convent de Sant Jeroni de la Vall d'Hebron. La novel·la és una mostra del moviment de la Devotio moderna i presenta una clara influència de Ramon Llull.


Argument

En la novel·la, el protagonista, Desijós, fa un itinerari en la primera part des del desert fins a la casa de la Caritat. Desijós vol trobar Amor de Déu i comença el seu viatge a la casa de la Humilitat, on agafarà una drecera per poder arribar a Amor de Déu. Al final del seu viatge, Desijós es troba amb Amor de Déu i aquest li instrueix per tal de servir Déu. A la segona part del llibre, Desijós escriu: Libre d'Amor que havia de tractar sobre la conversa que havia tingut amb Amor de Déu. Se'l coneix com "Saltiri d'amor", ja que ho explica de manera totalment al·legòrica a través de les cordes de l'arpa de David. Les deu cordes es divideixen en tres parts: quatre cordes referides a l'amor d'un mateix, una a l'amor del proïsme i les altres cinc a l'amor de Déu.


Traduccions

L'obra va tenir una gran èxit a l'època i de seguida es va tornar a publicar en català. També es va traduir a altres llengües: castellà, anglès, italià, francès, alemany, neerlandès, llatí, polonès, danès, gaèlic i portuguès. De les traduccions també se'n van fer diferents reedicions, especialment del castellà i de l'anglès.


Bibliografia