Vés al contingut

Usuari:Tartamorrella/Daegeum

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

El daegeum (també taegum, daegum o taegŭm) és una gran flauta travessera de bambú tradicional coreana. Té una membrana que brunzeix i li dóna un timbre especial. S'usa en la música tradicional de la cort, així com en música clàssica contemporània, música popular, i bandes sonores de pel·lícules.

Hi ha altres flautes de la mateixa família però més petites, com per exemple el junggeum (hangul: 중금; hanja: 中琴 o 中笒) i el sogeum (hangul: 소금; hanja: 小琴 o 小笒), cap d'aquestes ha conservat a dia d'avui la membrana brunzent. Les tres en conjunt es coneixen com a samjuk (hangul: 삼죽; hanja: 三竹; literalment "tres bambús"), les tres primeres flautes del període de Silla.

L'actuació de solo anomenada daegeum sanjo va ser designada com una de les Propietats Culturals Intangibles Importants de Corea per l'Administració de Patrimoni Cultural de Corea del Sud l'any 1971.

Segons el folklore coreà, el daegeum es va inventar quan el rei Sinmun de Silla,  l'any 618 va tallar un bambú que una illa petita flotava cap a un temple budista en el Mar De l'est. El rei va ordenar al cuidador del sol per provar si això era sort bona. El caretaker va respondre que un rei mort que va convertir en un drac de mar, i dos guerrers grans estan donant un regal per protegir Silla, i si el rei visitaria el mar, rebi un regal inapreciable. El rei aviat enviat una persona per buscar el regal. La persona va respondre que un arbre de bambú en la part superior de la illa esdevé dos al matí i un en la nit. Damunt el dia següent, el món va sacsejar i va ploure i el vent va bufar, i el món va ser tirat a foscor per una setmana. Quan el rei va anar a la illa ell, un drac aparegut i li va dir que si el bambú en la part superior de la illa va ser tallada avall, va fer a una flauta, i bufat, el país seria pacífic. El rei tallat avall l'arbre, i la flauta feta del bambú va ser cridat Home Pa Sik Juk (萬波息笛).

Referències[modifica]