Usuari:TonietToni/proves

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Bandera nacional foradada[modifica]

Bandera Nacional Foradada.

La bandera nacional foradada o bandera foradada emergeix com un símbol de protesta en contraposició a l'abús de l'estat contra el poble. Aquest distintiu, que s'ha convertit en una icona per a aquells que criden a un canvi a la estructura política i la representació ciutadana, representa una expressió visual i simbòlica de la insatisfacció amb el sistema partitocràtic existent a Espanya.

El seu disseny es basa en la actual Bandera d'Espanya, modificada amb un forat a la zona on s'hi troba l'escut de l'estat espanyol. Aquesta bandera pot sofrir variacions, com per exemple en comptes de ser un forat, l'escut pot ser tapat per un cercle blanc o negre generalment.

La bandera foradada simbolitza la relació entre la nació i l'estat. Els colors del fons representen la diversitat i identitat del poble, mentre que l'escut simbolitza l'estat. Amb la imatge "foradada", la bandera comunica que l'estat no ha d'estar per damunt de la nació.

Precedents històrics[modifica]

La Bandera Foradada d'Espanya s'inspira en esdeveniments històrics que van marcar la lluita per la llibertat i la democràcia a altres regions del món. Dos episodis clau que han influït en la creació d'aquest símbol són els esdeveniments d'Hongria el 1956 i Romania el 1989.

Revolució hongaresa de 1956[modifica]

Budapest 1956

Al final de la Segona Guerra Mundial, Hongria va quedar sota la influència de l'URSS i va establir-se un règim comunista liderat per Mátyás Rákosi. No obstant això, la insatisfacció amb les polítiques repressores, les restriccions a les llibertats individuals i les dificultats econòmiques van conduir a un clima de descontentament creixent.

La revolta va començar l'octubre de 1956 amb una manifestació d'estudiants a Budapest que ràpidament es va estendre a altres ciutats. Les demandes inicials de llibertat política i econòmica es van transformar ràpidament en un crit unànime per la retirada de les forces soviètiques del país.

La resposta de l'URSS va ser contundent. El 4 de novembre, tropes soviètiques van suprimir la revolta malgrat la resistència valenta del poble hongarès. La intervenció militar va sotmetre la revolta, causant pèrdues significatives i deportacions. Malgrat la supressió militar, la Revolució hongaresa va deixar una empremta indeleble. A nivell internacional, va revelar les tensions dins el bloc comunista i va suscitar simpatia per la causa hongaresa en molts països occidentals.


Revolució romanesa de 1989[modifica]

El règim comunista a Romania, liderat pel dictador Nicolae Ceaușescu, es caracteritzava per polítiques autoritàries, la restricció de les llibertats individuals i una economia centralitzada. El descontentament acumulat a causa de la corrupció, la repressió i les condicions de vida precàries va crear un terreny fèrtil per a la dissidència.

Les primeres protestes van començar al desembre de 1989, inicialment com a resposta a la persecució d'un pastor protestant. Amb el temps, les manifestacions van guanyar força i es van estendre a altres ciutats romaneses, amb una demanda unànime de canvi polític i la caiguda del règim comunista.

La resposta inicial del govern va ser la repressió violenta. Tanmateix, l'escalada de la violència i la pèrdua de suport dins del propi partit comunista van conduir a un punt d'inflexió. El 22 de desembre de 1989, Ceaușescu va intentar reprimir una protesta a Bucarest, però la seva intervenció va resultar en una insurrecció massiva. El 25 de desembre de 1989, Nicolae Ceaușescu va ser capturat i posteriorment executat després d'un ràpid judici. Aquesta acció va marcar el final del règim comunista a Romania. La Revolució Romanesa va obrir el camí a una transició cap a la democràcia i va tenir repercussions significatives en altres països de l'Europa de l'Est.

La Revolució Romanesa de 1989 va captar l'atenció internacional, destacant la necessitat de canvis profunds a l'Europa de l'Est. Va inspirar altres moviments democràtics i va ser vista com un exemple de la capacitat de la gent per desafiar règims autoritaris.

Context polític[modifica]

La bandera foradada emergeix enmig d'un context nacional caracteritzat per un creixent descontentament amb diverses facetes del sistema polític. Aquest símbol encarna la voluntat i determinació d'una part significativa de la població espanyola que critica diversos aspectes del sistema polític existent a Espanya des de la Transició.

Una de les preocupacions i crítiques més prominents dirigides al govern és la manca de representació de la ciutadania al govern espanyol. Aquesta manca de representació és deguda principalment pel sistema de llistes tancades a les eleccions generals. Els representants escollits per representar a la nació a les corts son triats a voluntat del cap de partit. Degut a això, els diputats del Congrés espanyol acaben sotmetent-se a la voluntat del seu cap (anomenat també "Disciplina de partit") amb tal de poder mantenir la seva condició de diputats, fent que els vots de les corts legislatives representin únicament la voluntat de cada cap de partit.

Seguint amb l'estructura de poder que trobem al Congrés dels Diputats, ens adonem aviat també que, en conseqüència a l'existència d'unes úniques votacions a l'hora d'escollir el poder legislatiu i executiu, el partit o coalició de partits que sigui capaç de formar govern serà també el partit que acapari el poder de decisió al congrés, significant això la nul·la separació de poders entre el legislatiu i l'executiu al govern espanyol.

Per altra banda, la independència judicial, com a fonament essencial d'una societat democràtica, tampoc es troba present dins l'estructura governamental d'Espanya. La manca d'independència és deguda principalment per la capacitat del poder executiu (i alhora legislatiu) de poder col·locar a dit els jutges de les altres institucions jurisdiccionals fent que, de manera anàloga al cas dels diputats, amb tal de mantenir el seu lloc com a jutges, no actuïn en contra de la voluntat del president del govern.

Gràcies a aquesta estructura oligàrquica de poder els partits polítics tenen la capacitat de controlar els tres poders i, pràcticament, actuar en contra de la nació espanyola sense cap tipus de control ni conseqüència. La necessitat de mantenir-se al poder i guanyar les eleccions força un comportament corrupte dins la classe política espanyola, fent que els cassos de corrupció siguin habituals.

Context social[modifica]

La bandera foradada, com a símbol de protesta, arrela en les inquietuds i exigències d'una societat indignada per context polític, i que anhela una transformació significativa en el sistema polític espanyol. Les crítiques socials i les demandes de canvi es concreten en dues qüestions fonamentals: la separació efectiva dels tres poders i una autèntica representació del poble en les institucions governamentals.

Separació dels tres poders[modifica]

La demanda de separació dels poders legislatiu, executiu i judicial és vista com una salvaguarda essencial per evitar abusos de poder, assegurar una veritable rendició de comptes davant el poble i preservar la independència necessària per al correcte funcionament de cadascun dels poders de l'Estat.

Representació del poble[modifica]

La crítica a la manca de representació de la nació reclama la implementació de reformes electorals que permetin una representació més fidel dels interessos i opinions de la nació. Això pot incloure la revisió del sistema de llistes i la promoció de mecanismes que fomentin la transparència i la proximitat entre els representants i els seus electors, fent que el poder sorgeixi del poble cap als polítics i no a la inversa.

En conjunt, la simbologia de la bandera nacional foradada reflecteix una voluntat col·lectiva de construir una estructura governamental que reflecteixi els principis fonamentals d'una democràcia formal, garantint la llibertat política col·lectiva amb la separació clara dels poders i una autèntica representació del poble com a pilars essencials de la vida política espanyola.

Ús actual[modifica]

La bandera foradada és enarborada principalment pels integrants de l'organització Junta Democràtica d'Espanya, una associació civil que busca, mitjançant la desobediència civil i la no cooperació, que s'instauri un règim de democràcia formal a Espanya.

Tot i que la bandera és recurrent a les concentracions organitzades per dita associació en contra del règim de partits, és habitual trobar-la també a les manifestacions que han tingut lloc a les protestes del novembre de 2023, arrel de la arbitrarietat política i l'actuació dels polítics en contra de la unitat de la nació espanyola.

Model alternatiu[modifica]

Bandera Trifranja Espanya.

Tot i que el missatge de la bandera és contundent, la imatge de que un símbol nacional se li sigui amputada una part i es deixi foradada, pot arribar a afectar la sensibilitat, fins i tot, de les persones que si bé combreguen amb les idees de revolució política, no estiguin d'acord amb adoptar-la. És per aquest motiu que existeix una proposta de Bandera Nacional Espanyola, que representi a la nació lliure de cap estat que la oprimeixi: La Trifranja.

El disseny d'aquesta bandera radica en la manca de representació de cap escut, diferenciant-se també en que les tres franges de colors són de la mateixa amplada ja que ja no ha de caber cap símbol a la franja groga.