Vés al contingut

Usuari:Tracadona/proves

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure


Maria del Carme Vehils i Grau-Bolivar (Barcelona, 1881 – Punta del Este, 1925) fou pionera en el camp de la documentació en economia a Catalunya, i s’especialitzà en les relacions entre Catalunya i Amèrica [1]

Carrera professional[modifica]

Treballà inicialment al Centre d’Investigació Econòmica, de la Casa d’Amèrica de Barcelona, entitat patrocinada per l’Ajuntament de Barcelona, la Compañía Transatlántica, la Compañía Hispano-Americana de Electricidad (CHADE), la Compañía General de Tabacos de Filipinas, la Cambra Oficial del Llibre de Barcelona, i l’Institut Industrial de Terrassa.

Des de 1911 va escriure notes i articles breus a la revista Mercurio. Revista Comercial Iberoamericana, dirigida aleshores per Frederic Rahola, qui seria substituït a partir del 1919 pel seu germà Rafael Vehils i Grau-Bolívar.

El 1920 organitzà l’Arxiu General d’Economia (AGE), de la Casa d’Amèrica, que dirigirien Marià Viada i Lluch i el seu germà Rafael Vehils i Grau-Bolívar, seguint les pautes dels arxius de la Unión Panamericana i de l’Institut d’Economia Mundial, de Kiel.

Entre 1920 i 1923 dirigí un equip de 25 documentalistes que, partint d’unes 120 revistes d’economia, confegiren unes 25.000 fitxes, ordenades en 10 àrees temàtiques. Alhora inicià una biblioteca especialitzada en economia americana que el 1936 (11 anys després de la seva mort) tindria uns 14.000 volums.

També el 1920 posà en marxa, a l’AGE, una innovadora instal·lació d’un Servei Cablegràfic, que permetria la connectivitat transatlàntica de les informacions econòmiques.

El 1924 fou escollida com a representant de la Casa d’Amèrica de Barcelona al Congreso Internacional de Historia y Geografía de América, que se celebraria a Buenos Aires. [2] [3]

Referències[modifica]