Vés al contingut

Usuari:Usuari56789

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Enric

Motlle: un motlle és una peça buida per dins però amb els detalls del futur sòlid que volem obtenir.

TÉCNICA D’EMMOTLLAMENT: En el seu interior es deixa anar el material fluid com per exemple l’or fos etc. Per que quan es solidifqui adquireixi la forma del motlle que el conté. Un cop es retira el motlle , normalment es sol a repassar la peça obtinguda, corregint els posibles fallos. En la indústria, al motlle on s'aboca el material fos se l'anomena matriu. En construcció, al motlle, amb el conjunt de peces auxiliars, se l'anomena encofrat. TIPUS DE MOTLLE: Hi ha motlles rígids i flexibles, els motlles depenen de la forma de la peça a enmotllar, depenent de com de complex sigui la peça, l’emmotllament ha de ser el més precís posible, hi ha motlles d'una peça, dues peces, cinc peces… Normalment, un motlle flexible de làtex es fa amb un contra-motlle rígid que el subjecte evitant la seva deformació . L'avantatge dels motlles flexibles és permetre desemmotllar amb més delicadesa, procurant un millor resultat de la peça, a més, és més lleuger i durador. EMMOTLLAMENT PER INJECCIÓ: És un procés que consisteix en injectar un polímer en estat fos en un motlle tancat a pressió, i través d'un petit forat. Dins el motlle el material es solidifica. La peça o part final s'obté al obrir el motlle i treure de la cavitat la peça. La injecció es una tècnica molt popular per la fabricació d'articles. La industria del plàstic ha crescut a una un 12% anual durant els últims 25 anys. Un exemple de productes fabricats per aquesta tècnica és la marca LEGO , així com una gran quantitat de components per l'automòbil, per electrodomèstics i per avions. POLÍMERS:

Els polímers són macromolècules orgàniques formades per molècules més petites anomenades monòmers

EMMOTLLAMENT EN SORRA VERDA: L’emmotllament en sorra verda és un tipus d'emmotllament on s'elaboren els motlles d'una mescla de sorra de sílice (forma 90%), argila (forma un 7%) i aigua (3%). AVANTATGES: • És econòmic. • Es poden emprar una gran varietat de metalls i aliatges. • Acabat uniforme de la peça. • Possibilitat de practicar petites seccions en les peces. • Motlles reciclables. • Resistència a altes temperatures. DESAVANTATGES: • No oferix uns bons acabats superficials. • No és recomanable per a peces de mida gran EMMOTLLAMENT PER BUFATGE:

A la indústria dels plàstics, la tècnica d’emmotllament per bufatge es fa servir per fabricar ampolles, recipients i peces buides. Es parteix d'una peça de plàstic tubular que s'anomena preforma.

EMMOTLLAMENT PER COMPRESSIÓ:

El sistema permet fabricar peces molt grans, tot i que no gaire complicades,

com ara la part de devant  dels automòbils.

La peça de plàstic agafa la forma quan s'aplica pressió a una preforma de material plàstic compactat. L'efecte combinat de la pressió i la calor uneix les partícules de plàstic i dóna lloc a un entrellaçat de les cadenes del polímer o reacció de tractament, que permet formar un sòlid uniforme, rígid i homogeni. Després, la peça s'expulsa mecànicament del motlle.