Vés al contingut

Usuari:Vickingita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

DEPENDENCIA SOCIAL== Títol secció ==

Estat en el que es troben les persones que per raons lligades a la falta o pèrdua d’autonomia física, psíquica o intel•lectual tenen la necessitat d’assistència i/o d’ajudes importants per realitzar les activitats de la vida diària.

Dependència pot ser: física, social i mental, però també econòmica.

Moltes persones amb limitacions poden adquirir un alt nivell d’autonomia i independència amb una formació que els permeti realitzar les funcions que els limita la seva discapacitat i uns recursos. Per exemple, una persona cega pot adquirir un alt grau d’independència si aprèn a orientar-se i desplaçar-se de manera autonomia, si aprèn a comunicar-se en Braille, etc.; per aconseguir això necessitarà recursos com el basto, un ordinador adaptat o línea de Braille, etc.

Quan la satisfacció d’aquestes necessitats no pot ser aconseguit per la pròpia persona, necessita una atenció social i sanitària (a ser possible en el seu entorn quotidià), que l’ajudarà a portar una vida més digna, independent i en la major igualtat de condicions que la resta de persones.

Quan el nivell de dependència és molt alt i la família no es pot fer càrrec i el suport extern és insuficient, la societat ha de disposar de recursos residencials.

La dependència es valora en diferents graus en la Llei d’Autonomia Personal i Atenció a les Persones en Situació de Dependència:

Grau I. Dependència moderada Quan la persona necessita ajuda per realitzar varies activitats diàries, al menys una vegada al dia.

Grau II. Dependència severa Quan la persona necessita ajuda per realitzar varies activitats de la vida diària dos o tres vegades al dia, però no requereixen la presència permanent d’un cuidador.

Grau III. Gran dependència Quan la persona necessita ajuda per realitzar varies activitats de la vida diària varies vegades al dia i per la seva pèrdua total de l’autonomia mental o física, necessita la presència continua d’una altra persona.


ENLLAÇOS RELACIONATS

Dependència i Llei de Dependència http://www.imsersomayores.csic.es/productos/dependencia/index.html

Autonomia personal i dependència http://www.seg-social.es/imserso/dependencia/dep_laad.html

La gent depenent podrà anar a una residència de gent gran http://www.demayores.com/2007/11/30/los-ancianos-dependientes-podran-ir-a-una-residencia-de-mayores/