Usuari:Xalupa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Xalupa (Música Tradicional Catalana)

Membres

  • Chiara Giani: guitarra i arranjaments
  • Laura Simó: veu
  • Lisa Bause: violí
  • Aleix Tobias: percussió


Inicis

Xalupa és un conjunt creat per Chiara Giani. El projecte va sorgir arrel de la seva voluntat d’investigació sobre la influència de la melodia popular en la música clàssica, i paral·lelament fer arranjaments propis sobre les melodies populars catalanes per a plasmar-hi tot el que va aprendre durant la investigació de grans compositors com Manuel de Falla o Frederic Mompou. La presentació d’aquest projecte va tenir lloc a la sala Tete Montoliu de l’Auditori com a projecte del final de carrera de la pròpia Chiara a l’ESMUC.

Descripció

La melodia popular permet l’ús del lirisme i el contrapunt de la música clàssica, la força i les tècniques del flamenc, i l’harmonia de la música moderna: en els arranjaments que constitueixen aquest projecte hi ha constants cites al flamenc, ja sigui de manera tècnica com rítmica com harmònica; hi ha també un rerefons harmònic que prové de la música moderna, seqüències amb influències de la bossanova; i finalment les influències de la música clàssica, que essent la música que ha estudiat des de petita, es troba en el rerefons de cadascuna de les cançons. A l’hora d’escollir la formació del grup, va buscar una sonoritat nova en l’àmbit de la música tradicional: veu, guitarra, violí i, puntualment, cajón. Aquesta formació permet jugar amb tots els elements harmònics i melòdics que necessita, i permet també buscar sonoritats tan enèrgiques com íntimes. Aquest tipus de formació és també molt delicada, i és per això que Chiara Giani va triar dues persones amb les quals hi ha una gran entesa musical: Sílvia Pérez Cruz (veu i cajón) i Lisa Bause (violí). La veu de la Sílvia Pérez Cruz dóna el seu caire senzill i subtil a les cançons, de manera que aconsegueix la fantàstica barreja entre el record de com ens cantaven les nostres àvies i la gran qualitat musical que aporta la seva llarga experiència com a cantant. La Lisa Bause aporta el necessari element del qui ve de fora i no ha sentit mai abans les cançons tradicionals catalanes, ens dóna els punts de vista objectius que ens ajuden a entendre com escolta aquesta música una persona a qui li és completament aliena. La seva influència del flamenc i de la música zíngara a l’hora de tocar el violí fa que el seu so encaixi a la perfecció en l’atmosfera que volem crear. L'última incorporació a la formació és el percussionista Aleix Tobias, membre de Tactequeté i Coetus, degut a la necessitat d'assentar i ampliar la base rítmica i les possibilitats sonores del grup. Una de les influències a l’hora de crear aquest grup és Feliu Gasull, guitarrista i compositor que durant molts anys ha fet arranjaments de varies cançons de diferents procedències. Feliu va participar activament en la presentació del grup dirigint el projecte a l’Esmuc.

Amb Xalupa es vol apropar les cançons tradicionals que ens cantaven les nostres àvies quan érem petites a tot el públic, tant a qui també les coneix des de la infantesa, com a qui mai no les ha sentit.

Actualment

Ara ja fa gairebé quatre anys que es va engegar aquest projecte, i es conclou la primera etapa. Aquesta primera etapa ha donat com a fruït el primer disc de Chiara Giani amb aquesta formació, Un sordo s'ho escoltava, 2010 Temps Record, produït per Ignasi Zamora i enregistrat per Ferran Conangla. Xalupa continuarà amb nous arranjaments de cançons catalanes, començant una nova etapa amb la cantant Laura Simó.