Vés al contingut

Usuari:XaviE/proves/Josep Raimon Coch

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Nascut a Reus el 21 de juliol de 1930, casat i amb tres fills, Josep R. Prous Coch és un bioquímic i empresari català.


Llicenciat en Ciències Químiques i doctor en bioquímica per la Universitat de Barcelona, el doctor Prous va iniciar la seva trajectòria professional com a investigador en la indústria farmacèutica al Laboratori Municipal de Barcelona i als Laboratoris Almirall, també amb seu a la capital catalana. Allà es va es va adonar que la informació sobre nous medicaments era molt escassa i, a més, estava dispersa en un gran nombre de publicacions. Per aquest motiu, a principis dels anys 60 va posar en marxa el seu primer projecte, “Medicaments d’actualitat”, una publicació destinada als sectors mèdic i de recerca farmacèutica on es recollia i s’aprofundia tot el referent als avenços científics en el desenvolupament de nous medicaments.Una inciativa que, de seguida, va interessar a la comunitat mèdica i farmacèutica tant catalana com d’àmbit mundial.

Conscient que la internacionalització era la manera de fer viable un projecte de futur, el doctor Prous va crear la versió anglesa de la seva publicació que, amb el nom de “Drugs of Today”, es va convertir ràpidament en una eina de consulta gairebé obligada pels metges, químics i farmacèutics dels Estats Units, Japó i Europa. Professionals, tots ells, que a partir d’aquell moment van tenir la iniciativa del doctor Prous un dels referents essencials pel seu desenvolupament professional.


Pioner en noves tecnologies

Per accelerar aquesta internacionalització del producte català cap a un públic d’abast mundial, el doctor Prous va ser un visionari al seu temps i ja a principis dels 80 va començar a apostar per les noves tecnologies que permetien superar les dificultats de les barreres geogràfiques.

Així, el 1982 va dotar la seva empresa dels primers ordinadors. El 1992 va llençar al mercat internacional les seves primeres publicacions en format CD-ROM i el 1995 va ser pioner en la creació de la pàgina web de l’empresa. Una iniciativa que només un any després li va valer el Premi European World Wide Web Business Award que atorga la Comissió Europea i que aquell any 1996 va recaure en una iniciativa catalana. El doctor Prous, doncs, no només va situar Catalunya al mapa mundial, sinó que ho va fer acompanyant-ho de prestigi reconegut per les institucions europees.


Al servei de la comunitat científica mundial i catalana

Aquest prestigi va permetre a Prous Science ser un referent per institucions de tot el món que no van dubtar a aprofitar els coneixements i la infraestructura d’una empresa catalana per tirar endavant els seus propis projectes. Un exemple significatiu d’això van ser els fòrums anuals de ciència de la FDA nord-americana dels anys 2002, 2003 i 2004, que es van retransmetre a tot el món per internet gràcies a la logística de Prous Science. D'aqueta manera, la prestigiosa i influent FDA nord-americana va poder fer arribar el seu missatge al món gràcies a una iniciativa catalana.

En sentit invers, el doctor Prous va potenciar el reconeixement internacional de metges i investigadors catalans en àmbits tan diversos com les malalties respiratòries, la infecció per VIH o les malalties cardiovasculars.

En aquest terreny, Prous Science va liderar la primera transmissió via Internet d’una conferencia mèdica d’abast internacional, concretament el congrés de la World Heart Federation,, aleshores presidida per l’eminent Cardiòleg Català Prof. Antoni Bayés de Luna, en col.laboració amb els prestigiosos American College of Cardiology i American Heart Association.

Més endavant, aquestes activitats van ser el punt de partida de l’impuls que Prous Science va donar a la tecnologia I2Cat a Catalunya.

En aquest sentit, cal destacar la participació de l’empresa del doctor Prous en el desenvolupament d’aquest projecte d’internet de nova generació liderat per la Universitat Politècnica de Catalunya amb l’objectiu de promoure les plataformes d’internet de segona generació al nostre país.


Fusió de Prous Science

El 2007, el doctor Prous va fusionar Prous Science amb la multinacional canadenca Thomson Reuters, després d’anys de rebre nombroses ofertes similars provinents de multinacionals d’arreu del món. Això va suposar la implantació a Catalunya del principal proveïdor d’informació a nivell mundial, de manera que el país va consolidar la seva posició referent, iniciada per Prous Science, en el camp del coneixement científic i mèdic.


Institut Prous de Recerca Biomèdica

A partir d'aquest moment, ell doctor Prous va centrar tots els seus esforços en un altre dels seus projectes: l’Institut Prous per a la Recerca Biomèdica, que ell mateix havia fundat l’any 2000.

Aquest Institut, amb seu al Parc Científic de Barcelona, es centra ara en la recerca mèdica en diversos àmbits, com el càncer, la diabetis i les neurociències. Estudis que compagina amb d’altres centres d’excel·lència, tant nacionals com internacionals, entre els quals destaca el Departament de la FDA nord-americana en programes predictius de toxicitat d’aliments i medicaments. L'INstitut Prous per a la Recerca Biomèdica també ha presentat a la comunitat científica internacional diverses patents d’abast mundial.


La creu de Sant Jordi

L'any 2013, el doctor Josep Raimon Prous va ser guardonat amb la Creu de Sant Jordi que atorga el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.