Usuari Discussió:82.144.11.26/Ushebtis

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Traduït de es:Ushebti en la seva versió del 22 gener 2015, oldid 76363979.

Ushebti és un terme egipci que significa « els que responen » i són petites estàtues que , en l'Antic Egipte, es dipositaven en la tomba del difunt . La majoria estaven fetes de faiança , fusta o pedra encara que els més valuosos estaven tallats en lapislàtzuli . La seva comesa en la religió i mitologia egípcia era servir al difunt en el Aaru ( el paradís de la mitologia egípcia ) , ja que els egipcis pensaven que els esperits d'aquestes estatuetes treballarien per a ells en l'altra vida .

El seu nom va variar a mesura que la llengua egípcia va ser evolucionant. Es van denominar shabtis durant l'Imperi Mitjà, shauabtis en l'Imperi Nou i ushebtis a partir del Període tardà d'Egipte.

Els exemplars més antics procedeixen de la tomba de Gua en Bersha , que va viure durant l'Imperi Mitjà.

Generalment eren figures momiformes , a imatge del difunt , portant una aixada i , de vegades , un sac a l'esquena. En l'Imperi Mitjà portaven inscrit el art d'encantament 472 dels Textos dels Sarcòfags ; durant l'Imperi Nou , en la part davantera tenien escrit el capítol VI del Llibre dels Morts que , recitant , "els dotava de vida " i així podien treballar en lloc del difunt .

El nombre de ushebtis dipositats en les tombes va variar segons l'època i importància del personatge . Alguns sepulcres de l'Imperi Nou posseïen 365 ushebtis , o més , corresponents a cada dia de l'any ; es van trobar més de quatre-cents en la tomba del faraó Tutankamon ( Tut - anj - Amón ) , en la de Seti I més de set-cents , i en la de Taharqa més d'un miler .


Precedentes[modifica]

Los precedentes de estas estatuillas se encuentran en las primitivas prácticas de ejecuciones rituales. Durante la dinastía I, el faraón Dyer fue inhumado junto a su esposa, y en las inmediaciones se hallaron más de trescientos sirvientes. Al finalizar la dinastía II, los sacrificios rituales fueron reemplazados por simbólicas reproducciones grabadas en los muros de las tumbas, estatuillas de portadores de ofrendas y sirvientes representando diversos oficios. A partir del Imperio Medio se impone el empleo de ushebtis.

Referencias[modifica]