Usuari Discussió:82.41.77.95

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Vol dir que no hi ha enquestes cuinades i no cuinades, a gust o a disgust, les esquestes son una estimació més o menys realista de la societat. Duit al extrem podriem possat l'exemple que cita De Miguel quan diu que van fer una enquesta en un bar de carretera, i van demanar als enquestats si bevien quan estaven a la carretera, molts d'ells deien no ho feien "amb got de licor a la ma". Hi ha coses que algunes persones no estàn dispostes a respondre, en certes circunstancies inclús estàn dispostes a mentir, per aixo es fa necessari "cuinar" les enquestes: es a dir s'han de corretgir les xífres. Algunes vegades hi ha un error sistemàtic, o sia, que es repeteix en totes les mesures que es fan. Si, per exemple, l'error canvia amb el temps, com sol passar amb molts de indicadors socials, i ho fa de forma desconeguda per el investigador, la enquesta senzillament no pot ser "cuinada", perque no es coneixen els "ingrediens" amb exactitud; llavors el socioleg ha de jugar a fer de bruixot i intenta trobar el resultat correcte, bassant-se en alres enquestes anteriors o simultanies,i en mesures indirectes.

Això no es fa només en el cas de les polítiques. També es fa amb estudis demogràfics, i de tota casta, evidentment en la majoria de casos no hi ha sospita de "cuinar a favor del govern", per que no és el cas.

Per molts de polítics si les enquestes son favorables, o bé no s'ha de confiar per que poden fallar, o bé els donen la raó; si son desfavorables la vertadera enquesta es fa el dia de les votacions.

En ciències socials, com a la majoria de ciències, no és gens fàcil fer prediccions, però quí dirà que els pronòstics del temps meteorològic, basats en una ciència tan "exacta" com és la física de la Terra, han estat "cuinats"?

Per la meva part crec que tot això de que l'atemptat va fer canviar el resultat de les eleccions es molt mal de dir, simplement planteix una hipòtesi alternativa. Si les enquestes van ser cuinades no no seria relativament fàcil d'esbrinar, però de totes maneres, com en el cas de la predicció meteorològica tothom és ben lliure de aplicar els mètodes que consideri més adients a les seves prediccions. També està massa clar que l'opinió pública canvia cada dia, i sovint ho fa seguint camins inexcrutables. Tan valid és dir que l'11 M va fer canviar les eleccions, com dir que ja hi havia elements que apuntaven en un determinat sentit de cara a les eleccions abans de l'11 M.

Plàcid Pérez Bru 22:56 16 mai, 2004 (UTC)