Vés al contingut

Usuari Discussió:Iepaa

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Joe Hill De Wikipedia, la enciclopedia lliure Saltar a navegació, búsqueda Joe Hill Joe Hill

Joel Emmanuel Hägglund, més conegut com Joe Hill (1879-1915), músic i sindicalista que va ser a més a més un dels precursors de la cançó d'autor.

Joe Hill, fill d'un treballador ferroviari, neix a Gävle (Suècia) el 7 d'octubre de 1879. Es cria al si d'una família protestant i aprèn a tocar l'orgue, el piano, l'acordió, el banjo, la guitarra i el violí. Al 1887 mor el seu pare, i en 1902 la seva mare. Després de la mort de la seva mare, Joe emigra als Estats Units junt amb un dels seus cinc germans (el pare va tenir nou fills, dels quals van sobreviure sis), atret com molts altres emigrants per la imatge idíl·lica d'aquest país com a terra de les oportunitats. Recorre els EUA contemplant la realitat social d'aquest país, i les dures condicions de treball a les quals es veien sotmeses les classes treballadores. Exerceix diversos oficis com ara miner o estibador portuari. S'instal·la finalment a Califòrnia, on canvia el seu nom al de Joe Hill, i en 1910 s'afilia al sindicat IWW (*wobblies). Serà un dels líders en la vaga dels treballadors del moll de Sant Pere.

En la seva militància en el sindicat IWW, començarà a utilitzar la música com a mode de lluita i de difusió de les consignes polítiques i reivindicacions socials, cantant en les reunions sindicals i en els carrers dels barris obrers. La lletra d'algunes de les seves cançons serien editades i difoses en els diaris i butlletins sindicals. La fórmula musical utilitzada era incloure estrofes amb contingut reivindicatiu i aferradisses a les cançons populars formant així himnes combatius que poguessin ser apresos amb facilitat i cantat pels obrers en les mobilitzacions i vagues. Totes aquestes cançons serien recopilades pel sindicat en el Llibre vermell de cançons (Red Songbook).

Al 1911 es troba en Tijuana (Mèxic), participant junt amb un grup d'insurrectes contraris a la dictadura de Porfirio Díaz.

A causa del seu activisme polític deixa d'ésser contractat pels empresaris de Califòrnia i ha d'anar a Utah a cercar treball en unes mines properes a Salt Lake City. Allà prossegueix la seva lluita sindical i participa en l'organització d'una vaga en 1913. Serà acusat d'haver participat en l'assalt a una botiga de queviures i l'assassinat d'un policia i el seu fill. És condemnat a mort i executat en 1915.

Al 1970 el cineasta suec Bo Widerberg dirigeix una pel·lícula sobre la figura de Joe Hill.

Pàgina de Joe Hill[modifica]

Hola lepaa,

He vist que a la teva pàgina de discussió hi tens una traducció de la pàgina en anglès de Joe Hill. Fa uns dies he creat la pàgina de Hill, que encara no existia, i actualment encara hi estic treballant. He pensat que potser et podia interessar. Salutacions. --Carlus Jové i Buxeda (discussió) 23:55, 1 abr 2008 (CEST)[respon]