VEGAP

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Visual, Entitat de Gestió d'Artistes Plàstics (VEGAP) és una entitat de gestió col·lectiva de drets d'autor d'obres de la creació visual, epígraf que inclou les imatges fixes i mòbils amb independència del suport o procés utilitzat per a la seva creació.

La defensa dels drets d'autor s'estén als següents àmbits: la reproducció de creacions visuals, la distribució de còpies d'obres d'artistes plàstics mitjançant la venda, lloguer o préstec, la comunicació pública de les obres visuals, la remuneració per ús privat i revenda de les obres visuals i l'exportació i transformació de les creacions d'artistes plàstics.

Història[modifica]

Fins a l'any 1987 els drets d'autor dels artistes plàstics els havia cobrat la SGAE. L'aprovació el mateix any de la Llei de Propietat Intel·lectual i la consegüent adaptació a la llei dels estatuts de SGAE va fer aparèixer un buit en l'àmbit de la gestió dels drets dels artistes plàstics. Per aquest motiu, les diferents associacions professionals van donar suport a la creació de VEGAP –llavors Visual Associació d'Artistes Plàstics-, que va ser autoritzada com a entitat de gestió pel Ministeri de Cultura al mes de juny de l'any 1990.

El concepte de creació visual s'ha ampliat des de la creació de l'entitat fins a abraçar les imatges mòbils. Així, l'any 1992 es va acordar que els autors de fotografia, il·lustració i disseny formessin part de l'entitat i l'any 1995 es varen incorporar els autors de videocreació. VEGAP té la seu a Madrid i un centre a Barcelona.[1]

Referències[modifica]

  1. Morera, Sergi. Societats gestores de drets d'autor a Espanya. Generalitat de Catalunya, 2007 [Consulta: 13 setembre 2014].