Viquipèdia:Bus turístic

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: VP:BT)


Drecera:
VP:BUS


Bus turístic de la Viquipèdia: un viatge guiat per a turistes i nous editors
La Viquipèdia no és un joc, però aprendre pot ser divertit

Motivació[modifica]

Problema: La Viquipèdia és un entorn difícil per als nous usuaris. A més d'una interfície pròpia, la comunitat té les seves pròpies normes i costums, cosa que dificulta el ja difícil repte d'apropar-se al món de la informació amb actitud crítica i amb neutralitat.

Realitat: Poca gent edita la Viquipèdia, menys de la desitjable i molta menys de la gent que la llegeix o que té capacitat o interès en editar-la. Alguns triguen dies o setmanes per aprendre les qüestions bàsiques. Molts troben l'entorn poc amigable i intimidatori.

Solució: Crear una mena de joc educatiu i interactiu simulant la interfície de la Viquipèdia que porti a nous usuaris a una sèrie de situacions quotidianes per familiaritzar-se amb la mecànica, navegació, filosofia i pràctiques actuals.

Objectiu: Que nous usuaris acabin el viatge de descoberta amb el sentiment de que són capaços de començar a editar, coneixent què fer si es troben amb obstacles i sentint d'alguna forma l'èxit, orgull i les possibilitats com a nous editors.

Introducció[modifica]

El Bus turístic de la Viquipèdia és un viatge en línia guiat, una forma d'aprendre i un joc educatiu dissenyat per a que les primeres edicions d'un editor siguin una experiència positiva i encoratjadora. El viatge porta a l'usuari des dels primers conceptes bàsics -el registre d'un compte, creació de la pàgina d'usuari, formats wiki bàsics- fins a tasques de nivell intermedi com afegir imatges i referències o saber demanar ajuda.

Hi ha diferents etapes en el circuit, centrant-se en un article hipotètic Terra com punt central, un article que pot ser d'interès general, evitant favoritismes culturals que podrien tenir d'altres.

Amb una interfície simulada de la real, però no en viu, l'usuari pot experimentar allò que passar en un article real. Rep comunicacions d'altres usuaris (ficticis) i se li demana algunes tasques interactives com corregir errades, identificar fonts fiables, redactar amb un punt de vista neutral, entendre les polítiques fonamentals i fins i tot actuar davant el vandalisme o edicions no constructives.

A més de la mecànica tècnica d'edició, hi ha interacció amb altres editors ficticis, simulant situacions quotidianes. Alguns són amigables i d'altres menys, cosa que permet aprendre com comunicar-se de forma productiva i efectiva. La intenció de fons és aprendre sobre la cooperació i col·laboració, que allò que fa que la Viquipèdia funcioni és l'esperit de la gent que hi escriu i que tothom en pot formar part sabent només algunes qüestions bàsiques.

Vegeu també[modifica]

Pàgines implicades en el circuit: