Vaixell de càrrega a granel

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
El vaixell de càrrega a granel Maciej rells .

Un vaixell de càrrega a granel o bulk-carrier [1] és un vaixell que es dedica al transport de càrregues seques a granel. Sol tractar-se d'un vaixell mercant de grans dimensions (fins a 200.000 TPM), superant en alguns casos els 300 m d'eslora, i que normalment navega a baixa velocitat.

El modern bulk-carrier Sabrina , de mida Handymax .

Aquests vaixells de transport de càrrega sòlida a granel són fàcilment identificables per tenir una única coberta correguda amb diverses escotilles (normalment en nombre imparell) i unes guies a un o ambdós costats per on corren la tapa o tapes de les escotilles.

Els bulk-carriers tipus Panamax, com la resta de famílies d'aquest tipus de vaixells, tenen la mida màxima permesa per passar pel canal de Panamà, amb una sèrie de limitacions de calat i màniga, el que equival a 60/70.000 tones de pes mort.

Poden transportar cereals, minerals o càrregues mixtes ( oil/bulk/ore carrier ) (càrregues seques i cru). En el cas del transport de càrregues pesants, els seus cellers estan reforçades per a resistir cops.

Els cimenters i aluminers són tipus especials de bulk carriers , ja que estan molt especialitzats. Solen ser petits (6.000 TPM) i tenen mitjans propis de càrrega i descàrrega mitjançant canonades per mitjans pneumàtics.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Vaixell de càrrega a granel
  1. Enríquez de Dios, Juan José. «Capítol 4. Transport marítim.». A: Transport internacional de mercaderies. primera. Pozuelo de Alarcón (Madrid, Espanya): ESIC Editorial, 1994, p. 277. ISBN 84-7811-174-3. «Els vaixells bulk-carriers o bulk carriers transporten minerals i cereals preferentment»