Vera del Montserratí

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Vera del Montserratí (olivera))
Olivera "la tinenta", la Sagrera, Sentmenat (Vallès Occidental)

Vera del Montserratí és una varietat catalana d'olivera amb una denominació molt variada depenent del territori on es conrea. Es coneix com a "vera del Montserratí" al voltant d'aquesta muntanya, com a "verdal de Manresa" als volts d'aquesta ciutat del Bages, com a "salar d'Arbúcies" a la comarca de la Selva i, al Vallès, com a "tinenta". També parlem d'aquesta varietat si escoltem el mot "beres". Sigui com sigui, el 97% d'exemplars d'aquesta espècie d'olivera es troben, amb un nom o altre, a l'àrea geogràfica que va de les alçàries del Montseny a les planes dels dos vallesos, a la província de Barcelona on els municipis que en tenen més exemplars són Collbató (al Baix Llobregat) i el Bruc (a l'Anoia).[1]

Característiques agronòmiques[modifica]

L'olivera vera del Montserratí és de vigor fort, entra a producció precoçment, té un potencial de producció alt i poc alternant, i el seu fruit madura de manera agrupada.[2] Respecte a l'oli, és contundent en boca, amb amargant, picant i astringent ben marcats, tot i que és també prou dolç per a compensar aquests primers sabors.

Paràmetres sensorials[modifica]

Fruitat: 5,8. Amarg: 5,1. Picant: 5,6. Poma: 0. Altres fruites madures: 0. Verd: 3,7. Dolç: 4,3. Astringent: 3,5. Altres: 2,3.[3]

Referències[modifica]

  1. «Les varietats catalanes d'olivera». Quaderns Agraris, núm. 46., Juny, 2019. [Consulta: 28 juliol 2021].
  2. «Varietats locals d'olivera: Estudi a la Catalunya Central, Barcelona i el Penedès». Agrocultura 64, 2016. [Consulta: 28 juliol 2021].
  3. «Catàleg de varietats locals d'interès agrari de Catalunya». IRTA Recerca i tecnologia agroalimentària. [Consulta: 22 agost 2021].