Vinaccia (família)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióVinaccia
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusfamília Modifica el valor a Wikidata
Activitat
GènereGuitarra i mandolina Modifica el valor a Wikidata

La família Vinaccia és la dinastia de lutiers napolitans més antiga: la mandolina més antiga que va sobreviure, signada com a Filius Januari Vinaccia, data del 1752 i les darreres del 1914. Aquestes mandolines solen tenir incrustacions i fils d’ivori i de nacre al llarg del diapasó i el mànec. Pasquale Vinaccia va ser el responsable de l'aplicació de cordes d'acer harmòniques, substituint les de llautó i tripa utilitzades fins a principis del segle xix. Encara avui a Nàpols molts músics toquen instruments de Vinaccia, com Corrado Sfogli, director artístic de la Nuova Compagnia di Canto Popolare.

Pasquale Vinaccia

Descripció i història[modifica]

La botiga familiar era a Nàpols, a la Rua Catalana, 46. Igual que els altres lutiers napolitans, els Vinaccia van construir tant instruments pinçats (mandolines i guitarres) com instruments amb arc per als quals van utilitzar el model del Gagliano, fundadors de l'escola napolitana de fabricació de violí.

Primera generació[modifica]

  • Nicola Vinaccia, hi ha poques notícies d’ell.
  • Antonio I Vinaccia, actiu entre 1734 i 1781.
  • Gaetano I Vinaccia és considerat l’inventor de la mandolina napolitana, de la qual va construir el prototip el 1744. També va produir instruments de corda fregada (violins i violoncel) molt buscats pel mercat d’antiguitats, com els de Gagliano, de Gennaro Fabricatore, de Calace. Una de les seves primeres peces de guitarra amb sis cordes [1] porta una etiqueta amb aquesta inscripció: Gaetanus Marc fecit Neapoli El 1798 Rua Catalana.
  • Giuseppe I Vinaccia. Un exemplar de mandolina, que va construir el 1763, es troba al Kenneth G. Fiske Museum of Musical Instruments de Claremont, Califòrnia.

Segona generació[modifica]

  • Gennaro I Vinaccia, fill de Giuseppe I, actiu entre 1755 i 1778.
  • Gaetano II Vinaccia, fill de Giuseppe I, actiu entre 1779 i 1821. Una de les seves guitarra-lira es troba a la sala 44 del Palau de Capodimonte.
  • Mariano Vinaccia, fill de Giuseppe I, actiu a finals del segle xviii.

Tercera generació[modifica]

Quarta generació[modifica]

  • Pasquale Vinaccia, fill de Gaetano II (Nàpols, 20 de juliol de 1806- 1885?). Va construir excel·lents mandolines, també per a la reina Margarida de Savoia. Les seves són les primeres mandolines muntades amb cordes d’acer i mecànica.

Quinta generació[modifica]

A la mort de Pasquale Vinaccia, que es va produir cap al 1883, els seus fills el van succeir.

  • Gennaro II Vinaccia.
  • Achille Vinaccia (les primeres etiquetes conegudes daten de 1884).
  • Altres membres de la família es van instal·lar sols, com Giuseppe II Vinaccia, el germà de Pasquale Vinaccia, en les etiquetes del qual llegíem Gaetano, en referència a Gaetano II Vinaccia, ja que un altre Gaetano (III) encara estava actiu en aquell moment.

A més de Gaetano III, els instruments del qual van ser tocats pel virtuós Ernesto Rocco (vegeu Model Rocco) trobem:

  • Antonio III Vinaccia, actiu a finals del segle xix, del qual es coneix una mandolina.
  • Gaetano III Vinaccia, últim de la dinastia, va construir mandolines, guitarres i instruments de corda fregada. En una mandolina construïda per ell, es va trobar aquesta dedicatòria, escrita amb tinta, dins de la caixa: A la Santa Verge Immaculada Gaetano Vinaccia va fer Nàpols el 1886.

Músics de la família Vinaccia[modifica]

  • Carlo Munier, músic, es va casar primer amb Luisa De Fonseca i, després, amb Armida Bastianini. Va ser confiat a la cura del seu avi matern Pasquale Vinaccia, de qui el jove va assimilar la seva passió per la música.

Notes[modifica]

  1. Le chitarre barocche avevano 5 cori di corde doppie, con accordatura rientrante, cioè con l'intonazione un'ottava sopra, rispetto alla chitarra odierna del quarto e quinto coro.
  2. 2,0 2,1 2,2 «Detall | Museu de la música». Arxivat de l'original el 2016-10-08. [Consulta: 19 abril 2021].

Bibliografia[modifica]

  • (EN) Philip J. Bone, The guitar and mandolin: biographies of celebrated players and composers, 2ª ed., London, Schott & Co., 1972 [1914], SBN IT\ICCU\LO1\1268860.
  • Giovanni Antonioni, Dizionario dei costruttori di strumenti a pizzico in Italia: dal XV al XX secolo, Cremona, Turris, 1996, SBN IT\ICCU\CFI\0330750. A cura della Camerata musicale barese.
  • Franz Jahnel, La chitarra e gli strumenti a pizzico: storia, evoluzione, materiali, chimica, acustica e tecnica di costruzione di varie tipologie di chitarra, liuto, mandolino e mandola, cister, tanbur, le corde, Modea, LF Edizioni, 2007, SBN IT\ICCU\MOD\1454236.
  • Carpino, Raffaele «La dinastia Vinaccia. Storia ed approfondimenti dalle origini al XIX sec.». Guitart: rivista trimestrale di chitarra. Guitart [Avellino], 2017.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Vinaccia