Viquipèdia:Assemblea

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La Viquipèdia i els projectes germans es caracteritzen per ser construïts amb les aportacions voluntàries dels seus autors que s'autoorganitzen de baix a dalt.

Aquesta autoorganització s'havia fet de manera informal al llarg dels 10 primers anys d'existència dels projectes emprant diversos mitjans de comunicació i de decisió com ara les converses a “la taverna”, les pàgines de presa de decisions, les pàgines de discussió dels propis usuaris i avisos al sitenotices.

Per tal de poder replicar aquesta dinàmica a nivell dels diferents projectes i de les diferents llengües en els afers que n'afecten a més d'un vàrem crear “Meta”.

A més, al llarg d'aquests 10 anys hem anat creant diverses organitzacions que donen servei a la Viquipèdia i els projectes germans fent activitats offline, començant per la Wikimedia Foundation i seguint per una sèrie de chapters i en el cas de la Viquipèdia i els projecte germans en els Països Catalans l'associació Amical Wikimedia. Aquestes organitzacions estan lligades o haurien d'estar lligades als projectes amb una sèrie de vincles que cal supervisar per tal de garantir que es mantenen alineades amb les prioritats, al servei i sota el control de la Viquipèdia i els projectes germans. En el cas de la WMF aquest vincle es materialitza en que la comunitat de viquipedistes nomenem la majoria de membres electes del seu Consell d'Administració.

Aquest augment de complexitat i d'organització del sistema contrastava amb la manca d'organització i de creació de mecanismes de participació i govern dins dels projectes.

Així resultava que a la pràctica a Meta només hi participaven els anglòfons, i que la majoria d'editors no consultava les pàgines de decisions ni la taverna de forma que ens perdíem la seva veu en els afers transcendents en la direcció i organització dels projectes.

Per això es constitueix l' Assemblea de la Viquipèdia i els Projecte germans en català.

L'assemblea funciona dins de la Viquipèdia que actua de pal de paller de tots els projectes en català.

Membres[modifica]

Són membres d'aquesta Assemblea tots els autors de la Viquipèdia i els projectes germans en català que compleixin els requisits per poder votar a les eleccions del Consell d'administració de la WMF.

La condició actual per ser membre de l'assemblea és tenir un mínim de 300 edicions i haver fet un mínim de 20 edicions en els últims 6 mesos.

Per tal de garantir la màxima participació, a mesura que un editor assoleix el nombre d'edicions suficient per ser membre de l'Assemblea, la Comissió li deixarà un missatge a la seva pàgina d'usuari informant-lo.

Per tal de mantenir el màxim nombre de membres a l'assemblea, a final de cada mes, la Comissió avisarà als membres que ho desitgin, que deixarien de complir el requisit de les 20 edicions en els últims 6 mesos cas que no en fessin cap en el mes següent, indicant-los quantes edicions cal que facin per tal de mantenir la seva condició de membres de l'Assemblea.

Aquest avís es farà amb un missatge a la seva pàgina de discussió i a més en cas que tinguin activats els missatges de correu-e amb un correu a través de la Viquipèdia o del projecte germà on siguin actius.

Funcions[modifica]

De forma indicativa, les funcions de l'assemblea són les següents, sense perjudici que en qualsevol moment decideixi afegir-ne d'altres:

  • Definir el pla estratègic de la Viquipèdia i els projectes germans en català i participar en la definició i actualització del pla estratègic del moviment en general.
  • Definir la postura de la Viquipèdia i els projectes germans en català davant de les decisions globals que ens afectin.
  • Debatre les propostes que facin els candidats a les eleccions del Consell d'Administració de la WMF i construir guies de vot. El mateix per altres òrgans de la WMF els membres dels quals siguin escollits per la comunitat.
  • Supervisar les activitats de la WMF, demanant aclariments sobre aquestes activitats i sobre els comptes i presentar-hi propostes.
  • Quan es constitueixi el Consell d'editors de la Viquipèdia i els projectes germans, nomenar els representants dels projectes catalans al Consell.
  • Acceptar o rebutjar la nominació i renovació de Chapters oficials dels projectes en català.
  • Supervisar les activitats i els comptes dels Chapters oficials dels projectes en català.
  • Fer un seguiment de l'administració dels diners que es recapten a través de les campanyes anuals: Funcionament de la WMF, dels Chapters que participen en la campanya i de les subvencions que s'atorguen a grups i chapters.

L'assemblea exercirà part de les seves funcions per mitjà de la Comissió Delegada.

Comissió Delegada[modifica]

Per tal d'exercir les seves funcions l'assemblea nomena la Comissió Delegada.

La Comissió delegada fa de corretja de transmissió entre l'assemblea dels projectes en català i el  moviment viquipedista global.

  • Els membres de la comissió delegada són els portaveus de la Viquipèdia i els projectes germans en català en tot allò que hagi acordat l'assemblea.
  • Es mantenen informats dels temes que es tractin a nivell global accedint a les llistes de correu i a meta. Les activitats i els informes de la WMF, els pressuposts, les campanyes de recaptació de fons, les modificacions en el programari, les propostes de nous projectes, les activitats dels Chapters oficials en català...
  • Cada quatre mesos fan un resum en català dels temes tractats i de l'estat de la situació i el fan a mans dels membres de l'assemblea. Obrint debats i decisions en allò que sigui pertinent.
  • En cas de decisions urgents, convoquen a tots els membres de l'assemblea a debatre un tema concret de forma immediata.
  • Es cuiden de fer els missatges d'avís a nous membres i d'avís de manteniment de membres.

Temes que s'estan tractant actualment[modifica]

Funcionament[modifica]

Nomenament de la comissió delegada[modifica]

La comissió delegada està formada per 6 membres. Cada any es renovarà la meitat i el seu càrrec tindrà una durada de 2 anys. La primera comissió es nomenarà 6 membres 3 per dos anys i 3 per un any.

Procediment per nomenar la comissió delegada:

  1. Avisar a tots els membres de l'Assemblea deixant una nota a la seva pàgina de discussió i/o per mail avisant que s'inicia el procés.
  2. Durant un període de 15 dies es poden presentar els candidats. Per presentar-se cal ser membre de l'assemblea.
  3. Durant 15 dies més els membres de l'assemblea votaran els candidats. Cada votant podrà votar a tants candidats com membres s'hagin d'escollir. Quedaran escollits els que tinguin més vots.

Seguiment dels temes globals d'interès[modifica]

La Comissió Delegada farà un seguiment de les llistes de correu de la WMF, de les pàgines de meta, de la wiki de la WMF i demanarà accés de lectura a les llistes i wikis internes dels local chapters. Mantindrà en aquesta pàgina una llista dels temes que s'estiguin tractant en cada moment amb enllaços a les pàgines obertes on s'estiguin tractant.

Si no hi ha cap fet extraordinari, cada 4 mesos farà un resum dels temes tractats i proposarà la postura oficial de la Viquipèdia i els projectes germans en català de cada tema. Llavors avisarà a tots els membres de l'assemblea de que s'ha publicat el resum i perquè puguin contribuir a debatre la postura oficial dels projectes en català.

La Comissió delegada comunicarà formalment a qui correspongui en cada cas (Consell d'administració de la WMF, pàgines de meta, medis de comunicació, llistes de correu, local chapters... ) les decisions i les postures oficials de la Viquipèdia i els projectes germans en català.

En cas que sorgeixin temes urgents o extraordinaris la Comissió delegada farà una proposta de la postura oficial i convocarà l'Assemblea sense esperar el termini dels 4 mesos.

Eleccions al Consell d'Administració de la WMF i a altres òrgans de govern[modifica]

Tan bon punt comenci el procés d'elecció de qualsevol òrgan de govern del moviment wikimedista, la Comissió Delegada farà:

  1. un resum en català de les condicions per participar-hi,
  2. avisarà als membres de l'assemblea amb temps per que hi participin,
  3. obrirà pàgines de debat per discutir entre la comunitat dels projectes en català, les diferents propostes i candidats i per discutir i comentar guies de vot.

Nomenament, supervisió i control dels Chapters oficials de la Viquipèdia i els projectes germans en català[modifica]

Qualsevol organització que vulgui operar com a "Chapter oficial de la Viquipèdia i els projectes germans en català" haurà de guanyar-se i mantenir la confiança dels projectes en català.

Correspon a la Comissió Delegada:

  • Analitzar les peticions que rebi i proposar a l'assembla una postura oficial d'acceptació o rebuig.
  • Fer un seguiment de les activitats dels Chapter oficials per la qual cosa aquests els hauran de donar accés a totes les informacions que la Comissió estimi oportunes.
  • Proposar a la Assemblea la revocació de la condició de Chapter Oficial.

Convocatòria i constitució de l'Assemblea[modifica]

L'Assemblea es manté constituïda i convocada de forma permanent, però per tractar els diversos temes i per tenir la major participació possible, la Comissió Delegada seguirà els següents procediments d'avís i de manteniment.

  • Cada mes deixarà un missatge als autors de la Viquipèdia i dels projectes germans en català que arribin a complir per primera vegada els criteris per ser membres de l'assemblea.
  • Als membres de l'Assemblea que ho desitgin se'ls enviarà un missatge a final de mes; si en cas que el mes següent no editessin perdrien la condició de membres de l'Assemblea informant-los del nombre mínim d'edicions que han de fer durant el mes per mantenir la seva condició.
  • El mitjà de comunicació habitual per les convocatòries i els avisos serà un missatge a la pàgina d'usuari més un mail a través de la Viquipèdia o projecte germà. Els membres de l'Assemblea que ho desitgin demanaran altres mitjans: que no se'ls faci cap avís, avís només per una d'aquestes vies, avís per mitjà de sistemes de comunicació privats (correu electrònic, missatge SMS, trucada de telèfon...) a través d'altres membres amb els que tingui confiança i contacte personal.

Per fer aquestes tasques els membres de la Comissió Delegada es poden valdre del suport d'altres voluntaris i/o de bots.