Viquipèdia:Autoritzacions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Drecera:
VP:OTRS

En aquesta pàgina s'explica el procediment a seguir per demanar autoritzacions per incloure a la Viquipèdia material amb drets d'autor, sigui text o imatges.

Tot el material de la Viquipèdia pot ser reutilitzat per tothom per a qualsevol propòsit, inclòs l'ús comercial. Per tant no és suficient de tenir una autorització exclusiva per a la Viquipèdia. A l'hora de demanar una autorització per a incloure a la Viquipèdia material ja publicat, ha de quedar clar que el propietari entén aquestes condicions.

Si el material és vostre i sou el propietari d'una web, només cal que afegiu una nota de llicència lliure al text o a la imatge de la vostra web.

Generalment cal demanar una autorització per correu electrònic. Des del gener del 2006, el comitè de comunicacions de la Fundació Wikimedia s'encarrega de validar les autoritzacions i d'arxivar els correus a efectes legals mitjançant el sistema m:VRT (Volunteer Response Team, abans OTRS).

Petició d'autoritzacions[modifica]

Contacteu amb l'autor del text o de la imatge explicant-li la situació i demanant-li la seva autorització. Per evitar respostes ambigües, és millor afegir la següent declaració perquè quedi constància que ha entès les condicions:

Manifesto que sóc la persona que ha creat i/o única propietària dels drets d'autor de [ afegiu un enllaç ].

Accepto publicar el meu treball sota la llicència lliure [ afegiu-ne una ].

Admeto que concedeixo el dret a qualsevol per utilitzar el treball en un producte comercial, i modificar-lo segons les seves necessitats.

Sóc conscient que sempre mantindré els drets d'autor del meu treball, i mantindré el dret d'atribució d'acord amb la llicència escollida. No se m'atribuiran modificacions que altres puguin fer.

Sóc conscient que la llicència lliure només concerneix els drets d'autor, i em reservo l'opció de prendre accions contra qualsevol que utilitzi aquest treball violant altres drets com restriccions de marca registrada, difamació, o restriccions geogràficament específiques.

Admeto que no em puc desdir d'aquest acord, i que el treball podrà guardar-se permanentment, o no, en un projecte Wikimedia.

Data i nom de l'autor/a

Textos[modifica]

Per als textos dels articles a la Viquipèdia afegiu més amunt la llicència CC-BY-SA-3.0 (vegeu el text Creative Commons Reconeixement-Compartir amb la mateixa llicència 3.0). Podeu explicar que això significa que

  1. El text pot ser redistribuït i utilitzat lliurement.
  2. Pot ser modificat lliurement, i les versions modificades també poden ser redistribuïdes i utilitzades lliurement.
  3. Tota redistribució ha de portar la mateixa llicència CC-BY-SA-3.0.
  4. En tots els casos, la CC-BY-SA-3.0 exigeix l'atribució apropiada de l'autor o dels autors.
  5. La CC-BY-SA-3.0 permet usos comercials a condició que tal reutilització sigui també sota la mateixa llicència.

En realitat la Viquipèdia utilitza doble llicència GFDL i CC-BY-SA-3.0. També és admissible que l'autorització concedeixi aquesta doble llicència, o bé CC-BY-all (totes les versions), però no és admissible una autorització només sota GFDL. Per a més informació vegeu Ajuda:Republicació/Copyleft.

Imatges[modifica]

Per a les imatges es pot utilitzar qualsevol llicència lliure de les especificades a commons:Commons:Senyals de drets d'autor. La recomanada és CC-BY-SA-3.0. En qualsevol cas, tota llicència lliure permet els següents punts, vàlids també per a versions modificades de la imatge:

  1. Modificació
  2. Redistribució
  3. Ús per a qualsevol propòsit, inclòs l'ús comercial.

Les úniques restriccions admeses són l'atribució de l'autor i el requeriment que els treballs derivats tinguin la mateixa llicència. Vegeu com escollir una llicència.

Exemple[modifica]

Nota: Aquest exemple està redactat amb el tractament de «vós». Aquest és el tractament personal de cortesia recomanat en la correspondència administrativa i comercial. S'hauria d'adequar segons el grau de coneixença o de relació personal amb el destinatari. Podria ser de «vostè», d'ús més restringit però si el destinatari ho prefereix, o bé de «tu» si hi ha una relació prèvia amb aquest tractament. En aquests casos, la salutació de comiat «atentament» es pot substituir per «cordialment».
Avís legal: Aquest exemple ha estat alliberat pels seus autors al domini públic per poder-ne fer ús sense cap restricció.

Benvolgut/da [Sr/Sra / NOM],

Col·laboro a la Viquipèdia, una enciclopèdia lliure que es pot consultar en línia a l'adreça https://ca.wikipedia.org. He trobat que la informació de la vostra web [ADREÇA DEL LLOC WEB] és interessant i desitjaria utilitzar-la per a completar [L'ENTRADA / LA SÈRIE D'ENTRADES] sobre [EL TEMA].

La Viquipèdia es publica sota els termes de la Llicència de Creative Commons Reconeixement-Compartir amb la mateixa llicència 3.0 (CC-BY-SA-3.0). Podeu veure el text a https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.ca. Aquesta llicència estipula que qualsevol còpia del material, fins i tot si es modifica, ha de comportar la mateixa llicència. Això significa que qualsevol persona estaria autoritzada a distribuir el material, però acreditant-ne l'autoria sense apropiar-se-la. La distribució inclou l'ús comercial però mantenint la mateixa llicència original.

Si esteu d'acord a autoritzar la inclusió del vostre material en aquest projecte de divulgació cultural, us prego que envieu la declaració que afegeixo a continuació a l'adreça info-ca﹫wikimedia.org. Gràcies per la vostra atenció.

Atentament,

[NOM]

Manifesto que sóc la persona que ha creat i/o única propietària dels drets d'autor de [ADREÇA DEL LLOC WEB].

Accepto publicar el meu treball sota la llicència lliure CC-BY-SA-3.0.

Admeto que concedeixo el dret a qualsevol per utilitzar el treball en un producte comercial, i modificar-lo segons les seves necessitats.

Sóc conscient que sempre mantindré els drets d'autor del meu treball, i mantindré el dret d'atribució d'acord amb la llicència escollida. No se m'atribuiran modificacions que altres puguin fer.

Sóc conscient que la llicència lliure només concerneix els drets d'ús, i em reservo l'opció de prendre accions contra qualsevol que utilitzi aquest treball violant altres drets com restriccions de marca registrada, difamació, o restriccions geogràficament específiques.

Admeto que no em puc desdir d'aquest acord, i que el treball podrà guardar-se permanentment, o no, en un projecte Wikimedia.

[NOM DEL PROPIETARI O PROPIETÀRIA DELS DRETS]

Quan tingueu l'autorització[modifica]

Un cop tingueu confirmació de l'autorització, demaneu al titular que l'enviï al comitè de comunicacions de Wikimedia, a l'adreça de correu <info-ca@wikimedia.org>. Cal afegir l'URL d'Internet de l'article de la Viquipèdia o de la imatge de Commons.

Després d'enviar el missatge a l'adreça de VRT, afegiu la plantilla {{Pendent OTRS}} a la pàgina de discussió de l'article, o {{Permission pending}} a l'apartat Permission de la pàgina de descripció de la imatge de Commons. En cas d'una autorització que serveixi per a diferents articles, podeu crear una subpàgina aquí mateix, p.ex. "Viquipèdia:Autoritzacions/Nom de la font". Eviteu afegir-hi detalls personals innecessaris, com adreces de correu o números de telèfon.

Un cop el personal VRT hagi comprovat i validat l'autorització afegirà una marca a la discussió de l'article o a la descripció de la imatge {{PermísOTRS|ticket=enllaç http}}, o PermissionTicket a Commons, amb un número de ticket de verificació. Si no rebeu cap resposta en un sentit o altre poseu-vos en contacte directament amb algú de l'equip VRT o pregunteu per IRC #wikimedia-otrs.

Gestió de VRT[modifica]

Cal tenir en compte que l'adreça de correu <info-ca@wikimedia.org> és l'única en català. El seu propòsit és d'informació sobre els projectes de Wikimedia. Les autoritzacions es reenvien a altres adreces on hi ha agents especialitzats. Us demanem la vostra comprensió, els agents VTR són voluntaris, el volum de correus a gestionar pot ser gran[1] i la resposta pot trigar com una setmana o més. Pot ser que us atengui un voluntari no catalanoparlant. Per facilitar la comprensió del correu, evitar confusions o malentesos i evitar endarreriments és recomanable seguir curosament tots els passos i usar els models preestablerts.

Per a autoritzacions d'imatges a Commons, vegeu les instruccions i el model a c:Commons:Model d'autorització. Per a qualsevol consulta sobre autoritzacions a Commons podeu usar la pàgina c:Commons:Volunteer Response Team/Noticeboard.

Els agents que atenen els correus són voluntaris en nombre variable i generalment limitat. La llista completa i actualitzada es manté en un wiki privat amb algunes dades confidencials. Si teniu cap pregunta sobre el funcionament utilitzeu la pàgina de discussió. Per notificar els usuaris que s'hi han prestat, podeu usar la plantilla {{pingVRT}}. Si hi voleu ajudar, vegeu m:Volunteer Response Team/Recruiting.

Autoritzacions generals[modifica]

Referències[modifica]

  1. Informació diària de correus pendents a toolforge.

Vegeu també[modifica]