Viquipèdia:Notes de premsa/20 anys amb la Viquipèdia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La Viquipèdia celebra 20 anys plens de reptes[modifica]

El 15 de gener de 2001 nasqué la Viquipèdia i el 16 de març ho va fer la Viquipèdia en català

L'obra de referència més gran a Internet celebra enguany el seu vintè aniversari amb molts reptes per afrontar. El 15 de gener del 2001 Jimmy Wales va fundar la Viquipèdia, «l'enciclopèdia de contingut lliure que tothom pot millorar». Actualment supera els 55 milions d'articles en 309 llengües amb l'objectiu de crear «un món en què cada persona del planeta tingui accés lliure a la suma de tot el saber de la humanitat».

La Viquipèdia en català, o Viquipèdia en valencià, es creà després de l'anglesa i l'alemanya i va ser la segona en tenir algun article. Quan Wales va anunciar que la Viquipèdia tindria altres llengües, va comentar —en un correu que encara es conserva— que l'usuari Cdani s'havia ofert a no infringir-los el seu terrible anglès si feien la Viquipèdia en català. El primer article en una versió no anglesa va ser «àbac», creat el 17 de març del 2001 a les 01:41 UTC per Daniel José Queralto editant com usuari anònim 194.158.80.xxx amb rang IP a Andorra. Uns minuts després va continuar editant amb el nom d'usuari Cdani. Al cap de dos anys es va adaptar el nom «Wikipedia» com a «Viquipèdia» i ara té 716.508 articles i 1.696 viquipedistes actius. La Viquipèdia en català té 811 articles de qualitat i 158 articles bons que passen un procés rigorós d'avaluació i comentaris.

Per mantenir financerament els servidors on s'hostatja la Viquipèdia, el 2004 Jimmy Wales va crear la Fundació Wikimedia, que es finança fonamentalment amb donacions i es dedica a donar suport a la comunitat d'editors de la Viquipèdia. No és propietària dels seus continguts ni interfereix en la seva línia editorial. Cada versió lingüística l'organitza i la gestiona lliurement a través de la seva comunitat d'autors. Al llarg d'aquests 20 anys s'han anat creant entitats per donar suport als autors de la Viquipèdia i promocionar-la a nivell local. En l'àmbit catalanoparlant, aquesta tasca la desenvolupa l'associació Amical Wikimedia.

Els confinaments derivats de la situació mundial de pandèmia de COVID-19 han suscitat interès en el projecte arribant vora els 51 milions de visites mensuals a la versió catalana l'abril del 2020, superant l'anterior rècord de 42,5 milions del maig de 2015. Però també en edicions realitzades més de 3 milions només durant l'any 2020 que ens deixa amb un increment del 10% en el nombre d'usuaris actius, és a dir aquells registrats amb cinc o més edicions.[a]

Reptes per endavant[modifica]

La Viquipèdia celebra aquest aniversari amb molts reptes difícils de resoldre al davant. Malgrat els esforços ingents hi ha poques biografies de dones, en català només el 18,44%. En aquest sentit, la Viquipèdia en català ja ha superat les 30.000 biografies de dones. La fita es va completar l'octubre passat mb la biografia de la il·lustradora botànica neozelandesa Audrey Eagle.

També hi ha poques editores. No hi ha dades exactes, però el darrer sondeig intern de 2018 indica que són vora el 15%. La recerca acadèmica —basant-se en la Viquipèdia en castellà o anglès— indica que són entre el 9 i el 16%.

Les visites en català, a més, són menys que les que pertocaria pel nombre de parlants malgrat un alt nombre d'editors. La comunitat destaca la importància de navegar en català per millorar les visites en aquesta llengua. També assenyalen l'absència del català als assistents de veu en català.

La Viquipèdia del futur[modifica]

Entre les línies de futur en les quals treballa la Fundació Wikimedia, es troba la "Viquipèdia abstracta", un projecte per crear una versió de la Viquipèdia independent del llenguatge, tot utilitzant dades estructurades de Wikidata. S'espera que s'integri el 2023 amb la Viquipèdia.

Fa uns anys s'ha incorporat un editor visual que millora la interfície, però encara hi ha molta feina a fer en aquest sentit. La Fundació Wikimedia està provant una nova interfície per renovar l'actual, que és la mateixa dels darrers deu anys. El primer canvi és una barra lateral plegable, cosa que ajuda a millorar la usabilitat i l'enfocament en el text. El segon canvi introdueix una amplada màxima al contingut a les pàgines on se centra la lectura, ja que pot conduir a una millor retenció del contingut i a una disminució de la fatiga ocular.


Notes