Viquipèdia:Viquimarató fotogràfica a l'Alt Penedès i Garraf

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentViquimarató fotogràfica a l'Alt Penedès i Garraf
Imatge
Alt Penedès i Garraf
TipusViquimarató / Photowalk
Data1 d'octubre de 2016 (2016-10-01)
Punt en el tempsde 9:30 a 14:00
Durada4:30 hores
TemaMonuments
LocalitzacióDiversos espais de l'Alt Penedès i el Garraf
OrganitzadorBiblioteques de l'Alt Penedès. Biblioteques del Garraf. Amical Wikimedia

Twitter: #Viquimarató

La Viquimarató fotogràfica a l'Alt Penedès i Garraf va ser una gimcana fotogràfica que es va celebrar al Penedès-Garraf el dia 1 d'octubre de 2016, impulsada per les Biblioteques i Bibliobusos de les dues comarques, amb la col·laboració de l'associació Amical Wikimedia. Es tracta de l'edició comarcal del projecte Viquipèdia prem el teu municipi, englobada dins del Viquiprojecte:Bibliowikis.

Descripció[modifica]

Wiki Takes... o Wikipedia Takes..., que es pot traduir com La Viquipèdia pren el teu municipici, és una gimcana fotogràfica amb el propòsit d'obtenir imatges en llicència lliure sobre un indret particular, on els participants aporten fotografies de tantes vistes locals com sigui possible per a complementar articles de l'enciclopèdia. Sota aquest lema les biblioteques i bibliobusos de les comarques de l'Alt penedès i El Garraf volen organitzar una viquimarató fotogràfica el dissabte 1 d'octubre a les biblioteques de Sant Pere de Ribes, Sitges, Vilanova i la Geltrú, Sant Martí Sarroca, Torrelavit i Vilafranca del Penedès. L'objectiu de l'activitat és completar i actualitzar les fotografies dels edificis, espais naturals i monuments catalogats i declarats Béns Culturals d'Interès Nacional (BCIN) o Local (BCIL). Es tracta d'una activitat que acompleix una de les funcions de la biblioteca pública: esdevenir un punt neuràlgic del municipi, facilitar l'accés d'informació a la ciutadania, actualitzar els continguts dels seus fons locals i donar-los a conèixer. En definitiva, gràcies a l'aportació de la ciutadania aconseguirem aportar el nostre granet de sorra a l'enciclopèdia multimèdia més gran i popular del món.

Organització[modifica]

Per tal d’organitzar les rutes dels monuments a fotografiar, necessitem la col·laboració d’entitats del territori vinculades al senderisme, a la fotografia o al patrimoni arquitectònic local / comarcal. Persones voluntàries d’aquestes associacions i entitats ajudaran a dissenyar les rutes òptimes per poder fotografiar els edificis i/o monuments i acompanyaran als voluntaris organitzats en grups.

La durada serà de dues hores (de 10 a 12 hores) i el punt de sortida i d’arribada serà sempre les biblioteques participants. Per al disseny de les rutes, la compilació de les fotografies i l’edició a la Viquipèdia es comptarà amb el suport de l’Amical Wikimedia.

Per a cada objectiu és recomanable prendre diferents fotos. Poden ser vistes generals o de detall, però sovint és útil situar el context. Abans de començar una sèrie de fotos d'un objectiu, és important que els participants facin primer una "fotografia d'identificació". Això pot ser una placa o un panell explicatiu, o simplement de la pàgina impresa amb el codi d'identificació. D'aquesta forma serà més senzill classificar després les fotografies i identificar-les correctament.

Animar als participants a formar petits grups o equips és una bona pràctica (fer un recorregut en petit grup sol augmentar el factor de diversió entre els participants).

Cal recordar als participants que respectin les lleis en vigor. No es poden fer fotos de la gent sense el seu consentiment (si no són preses generals) i no es pot entrar en propietats privades sense autorització.

Un cop finalitzada la "cacera" s'han de carregar les fotografies. És el moment de fer una petita festa (esmorzar a la biblioteca) i recopilar els resultats dels participants a les biblioteques, on viquipedistes voluntaris ajudaran als participants no experimentats.

Recomanacions[modifica]

  1. Evitar fotografiar gent, especialment si és identificable, i en tot cas demanar-los permís (en algun cas pot donar més sentit de context).
  2. No entrar en cap edifici sense demanar permís i explicar el propòsit (a vegades són interessants els interiors)
  3. Fer un parell de fotos generals per edifici
  4. Ser respectuosos amb els monuments, els seus usuaris i l'entorn!

Programa de la jornada[modifica]

  • Dia i hora: 1 d'octubre de 2016, entre les 10:00h i 14:00h
  • Punt de trobada: depèn del municipi. Veure taula adjunta.

L'activitat principal de la jornada és fer fotos d'aquells monuments de la zona que no en tinguin. Per tant, l'activitat serà al carrer i feta per cadascú dels participants. Comptaren amb un espai on trobar-nos al començament (09:30h) i al final de la jornada (13:00h – 14h) per apuntar-nos a l'esdeveniment, fer equips per a qui no vulgui anar pel seu compte, ajudar a determinar les millors rutes a seguir, etc. Al final de la jornada podrem fer balanç i resoldrem dubtes sobre l'ús de l'eina de càrrega d'imatges per als que encara no la coneguin.

Municipis participants i llistes de monuments a fotografiar[modifica]

Els municipis (amb biblioteca pública) que participaran són:

Municipi Biblioteca de Referència Pendents Llista a fotografiar Mapa Voluntari que hi donarà suport Observacions
Sant Pere de Ribes

Biblioteca Manuel de Pedrolo
Plaça Maria Mercé Marçal, 1

15 llista de monuments Mapa Gcm/Pcm?
Sant Martí Sarroca Bibliobús El Castellot

Parc de la Petanca

10 llista de monuments Mapa Usuària:Tiputini
Vilanova i la Geltrú Biblioteca Armand Cardona Torrandell

Carrer de Menéndez Pelayo, 15-17

Biblioteca Joan Oliva i Milà
Plaça de la Vila, 13

84 llista de monuments Mapa Madu 80 elements amb adreça però sense geolocalitzar al mapa
Torrelavit Bibliobús Montau

Carrer de les Escoles, s/n (recinte del poliesportiu municipal)

http://bibliotecavirtual.diba.cat/bibliobus-montau

14 llista de monuments Mapa

Inscripcions[modifica]

Activitat adreçada a persones de totes les edats amb ganes de caminar i que els agradi fer fotografies, ja que la participació pot fer en família, sol i/o acompanyats. Caldrà inscriure’s prèviament a la biblioteca més propera entre el 5 i el 24 de setembre.

Resultats[modifica]