Viquiprojecte:Arxius/Com començar

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Viquiprojecte: Arxius
Wiki Loves Archives!

#arxius

Treballeu en un arxiu i voleu fer coses amb la Viquipèdia? Aquí us expliquem com i intentem resoldre les preguntes més freqüents. Si en teniu d'altres, no dubteu en contactar-nos.

Què ?[modifica]

Què és la Viquipèdia?[modifica]

La Viquipèdia és una enciclopèdia lliure escrita de manera col·laborativa i desinteressada en diversos idiomes per milers de voluntaris d'arreu del món. Fa servir la tecnologia wiki, una tecnologia web que permet editar continguts de forma interactiva, fàcil i ràpida.
Recordeu, però, que tota la informació que s'hi afegeix ha d'anar referenciada: els viquipedistes no generen coneixement nou, perquè la Viquipèdia no és una font primària, sinó que només fan una síntesi, una compliació de coneixements ja existents. + info aquí

Què és aquest portal?[modifica]

És un espai des d'on gestionar el projecte de col·laboració que estem començant entre diversos arxius dels Països Catalans i la comunitat viquipedista, amb la col·laboració d'Amical Wikimedia.


Qui?[modifica]

Una viquipedista editant l'article sobre Modest Cuixart.

Qui pot participar en aquest projecte?[modifica]

Qualsevol arxiu dels Països Catalans. Podeu veure la llista de participants aquí i apuntar-vos-hi aquí.

Qui pot editar la Viquipèdia?[modifica]

La Viquipèdia és un wiki, el que vol dir que tothom pot modificar qualsevol article ara mateix fent clic al botó on diu Modifica que apareix a la part superior de qualsevol article. Aquí teniu un Curs d'edició en línia i un vídeo explicatiu.


Com?[modifica]

Com podem col·laborar des del nostre arxiu?[modifica]

Des del vostre arxiu podeu fer diversos projectes:
  1. Editar vosaltres mateixos la Viquipèdia per millorar els continguts locals o del vostre àmbit d'interès.
  2. Organitzar activitats wiki Des del centre podeu coordinar diverses activitats wiki per donar a conèixer l'eina entre el vostre equip i/o els vostres usuaris, en col·laboració amb els voluntaris d'Amical Wikimedia. Podeu organitzar un taller d'edició o d'altres activitats. Mireu la pestanya Models d'activitats per a agafar idees.
  3. Alliberant continguts del vostre fons històric o documental que ja no tinguin drets d'autor (imatges antigues, textos del segle XIX...)


Us recomanem que us registreu a la Viquipèdia. Us permetrà configurar les vostres preferències, veure l'historial de les vostres contribucions i podreu tenir una llista de seguiment que us permetrà veure els canvis recents de les pàgines que us interessin, així com una pàgina de discussió pròpia per a interactuar més fàcilment amb els altres usuaris. Per registrar-vos podeu fer servir el vostre nom real o un malnom o nickname. Podeu crear un compte d'usuari clicant aquí. L'usuari ha de ser personal, és a dir, un compte d'usuari per persona. No creeu cap usuari genèric amb el nom "Arxiu de xxx" o similar. Els usuaris corporatius no estan permesos a Viquipèdia.

Com puc aconseguir ajuda?[modifica]

  • Si voleu organitzar una activitat wiki o alliberar els fons del vostre centre, no dubteu a posar-vos en contacte amb nosaltres.
  • Hi ha viquipedistes voluntaris arreu dels Països Catalans, si voleu que un viquipedista voluntari vagi al vostre arxiu per parlar amb més detall o per fer un taller d'edició wiki, envieu-nos un correu electrònic a glam﹫wikimedia.cat o mencioneu-nos al Twitter i mirarem si és possible coordinar una visita!


Enllaços externs[modifica]